Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slobodan matić

Leži u požeškom zatvoru jer se zove isto kao i ratni zločinac?

slobodan matic
Arhiva VL
07.04.2012.
u 13:43

Matić je pod optužbom da je kao policajac 1991. u Okučanima mučio civile, a njegov sin tvrdi da mu otac nikad nije bio u policiji

Nesreća je Slobodana Matića (50) iz Gradiške u BiH ta što se zove baš Slobodan Matić! Samo zbog imena i prezimena, tvrdi njegova obitelj, sada leži u zatvoru u Požegi. Naime, Matića je zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Okučanima hrvatska policija početkom mjeseca uhitila na prijelazu Stara Gradiška.

Uhićen u autobusu

Uhićen je u autobusu, i to na relaciji Gradiška – Beograd, odakle je trebao otputovati na privremeni rad u Rusiju.

– Zanijemjeli smo od šoka kad nam se javio iz zatvora u Požegi i rekao da je uhićen za ratni zločin u Hrvatskoj. Terete ga da je kao policajac u Okučanima, od kolovoza do prosinca 1991. godine, zatvarao i mučio civile. To je nešto najbesmislenije što sam ikad čuo, jer moj otac nikada nije bio policajac. Predočili smo podatke iz CIPS-a da on nikad nije živio u Novoj Topoli, podatke iz Vojnog odjela u Gradiški da je 1991. godine bio na vojnim vježbama u BiH i da je u spornom vremenu radio u poduzeću Plantaža.

Da je riječ o zamjeni identiteta, govori i činjenica da je uhićen samo na osnovi imena i adrese prebivališta, navodno u Novoj Topoli, gdje nikad nije živio – požalio se Milovan, Slobodanov sin. Uhićen je prema odluci Županijskog suda u Požegi iz 1993. godine.

– Podaci koje je prikupila obitelj upozoravaju na to da otac za rata nije ni kročio na tlo Hrvatske, ali pravosuđe izbjegava prihvatiti i ispraviti tu katastrofalnu pogrešku! – dodaje Milovan. I direktor Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske Janko Velimirović očekuje da će hrvatsko pravosuđe uskoro osloboditi Slobodana Matića, nakon što prikupi sve činjenice i provjeri navode obitelji i njegova odvjetnika o zamjeni identiteta.

Nije jedini

– Prema saznanjima Republičkog centra, postoje indicije da je u konkretnom slučaju riječ o drugom Slobodanu Matiću, koji je preminuo 1993. godine u Srbiji i pokopan u selu Romanovci pokraj Gradiške – rekao je Srni Velimirović. Tvrdi također da Slobodan Matić nije prvi kojeg je uhitila hrvatska policija pod sumnjom da je počinio ratne zločine na osnovi zamjene identiteta, ali se postavlja pitanje odštete za ljude koji su bespravno uhićeni i držani u zatvoru u Hrvatskoj.

– Hrvatska policija uhitila je Matića na temelju izjava svjedoka, bez imena njegova oca te činjenice da je s područja Bosne i Hercegovine, zbog čega postoji realna opasnost da dođe do sličnih uhićenja zbog nepotpunih podataka o identitetu – zaključio je Velimirović.

Komentara 23

GL
glavo
14:04 07.04.2012.

e to za marica zahvalite jaranki vlaisavljevic ,velikoj ministrici branitelja i obitelji ,kasnije premijerki ... koja je ukrala stan dvojici invalida....

LI
Livi
14:17 07.04.2012.

Pustite nam Marica, pa cemo vam pustiti Matica. Vi razumijete samo taj jezik.

FR
fran108
13:50 07.04.2012.

ma da, sad su sve gedže bili kuhari i ekonomi . onda su hrvatsku vjerovatno napali marsovci sa istoka .....ali kako se samo gedže bore za svog vojnika , a hrvatska šuti i ne traži veljka marića koji guli nevinn 12.god robije u srbiji . katastrofa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije