Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Košarkaški Mozart

Legenda živi: Dražen se napokon vratio u svoj grad

'21.10.2011., Sibenik - Dan prije otvaranja spomenika i spomen sobe Drazenu Petrovicu u Sibeniku, majka Biserka Petrovic uredjuje posljednje detalje stana u kojem ce biti mali muzej kosarkaskom Mozart
Foto: 'Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
1/4
22.10.2011.
u 09:40

U šibenskom stanu u kojem je stasao otvara se soba s uspomenama na ponajboljeg košarkaša Europe.

"Ovo je šibenska priča koja je čekala svoga 'Malog' koji je sada tu i sad će na klupi kod dvorane na Baldekinu čekati neko novo dijete koje će ovdje sjesti i kojem će Dražen pričati kako je sve počelo. Šibenik je čekao svoga 'Malog' koji je krenuo odavde i postao velik."

Ove rečenice sa suzama u očima, ali puna ponosa izgovorila nam je Biserka Petrović, majka jednog od najvećih europskih košarkaša. 

Za cijeli svijet velik, za svoje Šibenčane zauvijek njihov "Mali", Dražen Petrović u svome je Šibeniku, na svome Baldekinu, dobio spomenik i spomen-sobu u stanu obitelji Petrović.

Bodovi ostaju u Šibeniku

U Preradovićevoj 3, gdje je sve i počelo, uređena je soba kao svojevrstan odjel Muzejsko-memorijalnog centra Dražena Petrovića u Zagrebu. Biserka Petrović postavila je Draženove trofeje, medalje, dresove Šibenke, Cibone, Reala, Netsa i Portlanda, ali i suvenire koje će moći ponijeti svi, a takvih je i danas mnogo, koji žele posjetiti grad iz kojeg je potekao košarkaški Mozart.

Već pri ulasku u sobu osjetite poštovanje i prođu vas trnci – ondje je velika obiteljska slika Jole i Biserke sa sinovima Acom i Draženom, slike iz djetinjstva i mladosti, slike košarkaša koji je dosegnuo svjetske visine. I poster na kojem je Dražen Aci napisao da bodovi ostaju u Šibeniku, ali i obiteljske stvari poput lutaka koje su sinovi majci (koja je čeznula i za kćerkom) donosili iz svih krajeva svijeta... Spomen-soba pričat će veliku priču o šibenskom "Malom", čudu od djeteta, zvijezdi maloga mista, princu košarke koji je Šibenki donio titulu prvaka bivše države i europsku slavu. 

– U Šibeniku mi je uvijek bilo na neki način najteže, no ljubav prema Draženu mnogih koji su mi rekli da je on vlasništvo svih njih, a ne samo moj, daje mi snage do sve zabilježim. On bi sada imao 47 godina i 18 godina je otkad ga fizički nema, ali nikada neću reći da je umro, nego da ga fizički nema i da Dražen i dalje živi – rekla nam je Biserka Petrović.

– Dražen može biti uzor mnogim generacijama, ne samo u sportu. Nudili su mi razne prostore, ali to nisam doživljavala emotivno i htjela sam da sve napravimo u našem stanu. Tu smo živjeli s Acom i Draženom i sada će mnogi imati što vidjeti i sjetiti se – rekla nam je Biserka Petrović i nastavila: – Na Šibenskom mostu uvijek bi rekao: "Evo mog Los Angelesa."

On je živio za Šibenik i uvijek mu je bilo najteže otići iz svoga grada. Kao da je znao da će malo fizički biti tu i da mora preletjeti cijeli svijet. Dražen ima spomenik u Zagrebu i Lausannei, sad i u svom Šibeniku. Neki koji su vidjeli spomenik na kojem sjedi na klupi i drži loptu pod nogom kažu mi da Dražen nikada nije sjedio i da je uvijek igrao, ali ja sam im rekla da je to šibenska priča i da je tu sve počelo, a izgled spomenika izabrala je struka – rekla je majka komentirajući tvrdnje nekih sugrađana kako su očekivali veći spomenik s prizorom kako Dražen igra ili zakucava.

S loptom činio čuda

Spomenik se otkriva danas, na sam Draženov rođendan, oko podneva na platou na Baldekinu. Autor je kipar Kažimir Hraste, a spomenik je izliven bronci u Ljevaonici Ujević, uz financijsku potporu Grada Šibenika. Mnogi su sretni što je Dražen i u svome gradu napokon dobio spomenik. Miro Kotarac bio mu je jedan od prvih trenera.

– Sjećam ga se kad je dolazio sa 9 godina i kada sam se šokirao vidjevši što radi s loptom. Mnogo je dao Šibeniku, iako su neki govorili da je mogao i više, prerastao je našu malu sredinu i otišao je u Zagreb pa dalje u svijet. Sada će mnogi koji dođu iz svijeta u naš grad, osim katedrale i tvrđava, vidjeti i spomenik igraču koji je zadivio svijet – rekao je Kotarac.

Današnji gradonačelnik Ante Županović Dražena Petrovića upoznao je kao sportski liječnik.

– Dražen je i danas uzor šibenskoj mladeži koja zna da uz svu talentiranost i sportski uspjeh on nikada nije zanemario školu. Svi znamo što nam je Dražen značio za prezentaciju Hrvatske u svijetu, ali i koliko je značio za Šibenik. Ovdje je stasao i mi ovim činom odajemo priznanje da je ovo Draženov grad – rekao nam je Županović. 

Draženov suigrač iz slavnih šibenskih dana Predrag Šarić misli da je Dražen i prije trebao dobiti spomenik.

– Šibenske košarke danas, nažalost, više nema na košarkaškoj karti svijeta. Podizanje spomenika vrhunac je šibenske košarke. S njim smo osvojili dva Kupa Koraća i prvenstvo. Mi smo ga, iako je bio najmlađi, gledali kao čudotvorca i još se sjećam kada nas je trener Đurović okupio prije utakmice i rekao: "Dražen je Bog, dajem mu sve ovlasti i vi svi ostali morate ga slijediti". I slijedili smo ga prema uspjehu – rekao nam je Predrag Šarić.

Komentara 23

TH
thekurcula
09:57 22.10.2011.

Jesu li ti Petrovići iz Šibenika Srbi?

AN
antonio72
10:09 22.10.2011.

thekurčina Ajde se goni u sto pizde svoje lipe matere. Budaletino bolesna.

TO
tomicro
21:27 22.10.2011.

Drazene, srce nase i ljubavi nasa,mi te volimo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije