Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠIRENJE KORONAVIRUSA

Latinska Amerika se pokušava zaštititi: Uvedene obavezne karantene, zatvorene škole...

koronavirus u Kini
Foto: REUTERS
1/9
11.03.2020.
u 19:56

Napredovanjem koronavirusa vlade Latinske Amerike poduzimaju drastične mjere uz obvezne karantene za putnike iz najzahvaćenijih zemalja i nadzorom sportskih natjecanja

Dok se epidemija Covida-19 koji je izbio krajem prosinca u Kini, neprestano širi posebice u Europi, prvi slučaj u Latinskoj Americi potvrđen je tek 26. veljače u Brazilu kod pacijenta koji je boravio u Italiji.

Od tada je virus zahvatio 11 latinoameričkih zemalja s oko 140 potvrđenih slučajeva. Dvije osobe su umrle, jedan šezdesetogodišnjak u Argentini koji je putovao u Francusku i jedan 64-godišnji direktor škole u Panami za kojeg se ne zna kako se zarazio.

Ti podaci su daleko od 600 umrlih i 10.000 zaraženih u Italiji, ili 1700 slučajeva u Francuskoj. Ali nekoliko vlada Latinske Amerike žele poduzeti drakonske mjere poput onih u inozemstvu i ograničiti opasnosti povezane s dolaskom na svoj teritorij osoba koje su putovale u najzahvaćenije zemlje u Europi i Aziji.

Čile, gdje ima 23 slučajeva zaraze, Kolumbija, Argentina i Peru u utorak su najavili da će putnici iz Kine, Italije, Španjolske i Francuske biti po dolasku smješteni u karantene.

Kolumbija je 6. ožujka zabilježila prvi slučaj zaraze kod 19-godišnjakinje koja je u Bogotu stigla iz Milana, gdje studira. U zemlji sada ima 9 potvrđenih slučajeva. 

U Argentini ima 19 oboljelih a jedna osoba je umrla.

Predsjednik Alberto Fernandez je istaknuo da su preventivne karantene obvezne.

Salvador, koji je do sada pošteđen virusa, objavio je zabranu ulaska na svoj teritorij osobama iz Kine, Južne Koreje, Italije, Irana, Francuske, Španjolske i Njemačke.

Gvatemala je objavila jednake mjere za putnike iz Kine i karantenu za putnike iz Europe.

Argentina je otkazala sve sportske događaje u ožujku. U Panami su škole zatvorene do 7. travnja u najzahvaćenijim područjima, dok je Peru početak školske godine nakon ljetnih praznika, previđen za 16. ožujka, odgodio za dva tjedna. 

U Paragvaju su na dva tjedna zatvorene sve škole.

VIDEO Pitali smo građane koliko se pridržavaju mjera protiv koronavirusa i treba li ih postrožiti

Tema: koronavirus

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije