Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALKOLASER

Laserom iz velike udaljenosti otkrivaju pijane vozače

alkolaser
AFP
28.10.2010.
u 12:30

Alkolaser je efikasan kada vozač juri brzinom do 120 kilometara na sat. Realno je očekivati da će jednog dana i hrvatska policija laserom otkrivati pijane vozače.

Policija će uskoro dobiti ubojito oružje protiv vozača koji vole “nakresani” sjesti za volan. Naime, na Međunarodnoj izložbi policijske opreme u Moskvi predstavljen je alkolaser koji iz velike udaljenosti otkriva alkohol. Aparat, koji je proizvela grupa Laser Systems iz Sankt Peterburga, ima laser koji može otkriti je li vozač “zavirio u čašicu”.

 – Alkolaser je prvi takav aparat u svijetu – tvrdi Sergej Laptev iz Laser Systemsa te ističe da nije štetan za ljudski organizam.

Vrlo efikasan

Alkometar na “laserski pogon” može otkriti alkohol ako je vozač popio i čašu votke. Efikasan je ako vozač vozi brzinom do 120 kilometara na sat kroz naseljeno područje. Kada alkolaser “pronađe“ pijanog vozača, odmah javlja prometnoj policiji, koja ga zaustavlja i provodi dodatnu provjeru. Ruska prometna policija prve će alkolasere dobiti 2012.

Nije iznenađenje

– Uopće me ne iznenađuje što su Rusi proizveli alkolaser. S pomoću lasera moguće je otkriti ne samo alkohol nego i druge kemijske supstancije. Sasvim je realno očekivati da će jednog dana i hrvatska policija laserom otkrivati pijane vozače – kaže fizičar Martin Lončarić sa Zavoda za laserska i atomska istraživanja i razvoj na Institutu Ruđera Boškovića.

Ključne riječi

Komentara 13

OP
opančar
09:07 30.10.2010.

ha, ha, ha ludih li baćuška

AU
Augustiner
12:38 28.10.2010.

Zašto gubiti vrijeme na izvjećivanje prometne policije kad su mogli po defaultu naredit da se na automobil ispali jedna raketa tipa zrak-zemlja čim uređaj otkrije alkohol ili druge supstance?? Rusima raketa, kako bar znamo.. ne fali!!!

OB
-obrisani-
12:58 29.10.2010.

29.10.2010. u 09:29h real je napisao/la: \"a sto ako suvozac pije ili se alkohol koristi u rezervoaru za pranje sajbne ?\" ništa... zaustavit će ih i pustit... (inače, po zakonu niti suvozač ne smije biti pijan)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije