Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska tužiteljica

Laptoš: Europsko tužiteljstvo nije imalo saznanja o Softveru dok nije stigla prijava OLAF-a

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
14.11.2021.
u 18:23

Laptoš je obrazložila da EPPO ima dvije razine, centralnu u Luksemburgu i decentraliziranu u zemljama članicama, a čine ih europski delegirani tužitelji koji su, napomenula je, potpuno neovisni o nacionalnim tužiteljstvima

Europska tužiteljica Tamara Laptoš, jedna od 22 koji čine kolegij tužitelja Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u Luksemburgu, rekla je u Točki na tjedan na N1 televiziji da o slučaju Softver EPPO nije imao nikakva saznanja dok nisu zaprimili prijavu OLAF-a (europskog Ureda za borbu protiv prijevara). EPPO je osnovan u lipnju, a nadležan je za kaznena djela počinjena od 20. studenoga 2017. Neke predmete sami započinju, a neke preuzimaju od nacionalnih tužiteljstava. Kad zaprime prijavu, započinje proces verifikacije.

Da ne dođe do dupliranja

– Upućujemo upit u nadležno nacionalno tijelo rede li već na predmetu kako ne bi došlo do dupliranja. Ako se radi na predmetu, radimo evokaciju. Ako nadležno tužiteljstvo nema predmet ili nije živ (što znači da se na njemu radilo, ali više se ne radi), donosimo odluku o pokretanju istrage sukladno uredbi, koja govori samo o istrazi, a ne i o izvidima, rekla je Laptoš.

U slučaju Softver EPPO je pokrenuo istragu. Međutim, ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić je u ranijoj videoporuci za teze u medijima da je slučaj Softver “pljuska ili blamaža USKOK-a” rekla da su u potpunosti netočne i zlonamjerne, kao i one da DORH djeluje pod utjecajem i sukladno interesima drugih grana vlasti. To je argumentirala time što je USKOK pokrenuo dvije istrage “protiv iste osobe za koruptivna kaznena djela”, govoreći očito o bivšoj ministrici Gabrijeli Žalac pa je dodala da su i u slučaju Softver provodili izvide, izuzeli dokumentaciju i ispitali više osoba, ali je EPPO s početkom rada “preuzeo postupanje”, kao što će se to dogoditi i u drugim predmetima iz nadležnosti EPPO-a, rekla je Marušić.

VIDEO: Sve afere Gabrijele Žalac: Mercedes, vozačka, vjetroelektrane...

Laptoš je ponovila da je EPPO pokrenuo istragu po prijavi OLAF-a. Ravnateljica USKOK-a je u izjavi rekla i da Odjel delegiranih europskih tužitelja djeluje u sastavu USKOK-a pa je Laptoš obrazložila da EPPO ima dvije razine, centralnu u Luksemburgu i decentraliziranu u zemljama članicama, a čine ih europski delegirani tužitelji koji su, napomenula je, potpuno neovisni o nacionalnim tužiteljstvima. Svi oni, pa i europski delegirani tužitelji (dva u Hrvatskoj) koji su istodobno i nacionalni tužitelji, upute mogu primati samo od EPPO-a, odnosno riječ je o potpuno samostalnom nadnacionalnom tijelu EU. Države članice moraju osigurati prostor za rad i kadrovsku podršku EPPO-u.

Proračun od 44,4 mil. eura

Europski delegirani tužitelji u zemljama članicama postupaju sukladno nacionalnim zakonima pa se i u slučaju Softver postupak vodi po Zakonu o kaznenom postupku i to na Županijskom sudu u Zagrebu, koji je nadležan za sve predmete iz nadležnosti EPPO-a. Pet zemalja zasad nije imenovalo europskog javnog tužitelja, što je politička odluka svake države. Rad svakog europskog tužitelja nadzire stalno vijeće u kojem su tri tužitelja, i 15 je takvih stalnih vijeća, s tim da Laptoš ne može biti članica stalnog vijeća u hrvatskim predmetima. Proračun EPPO-a je 41,4 milijuna eura. Od 1. lipnja do 1. listopada u Uredu je registrirano 1340 predmeta, pokrenuto je 430 istraga, s potencijalnom štetom koja doseže gotovo sedam milijardi eura, rekla je Laptoš.

Komentara 10

MA
Matek
14:30 14.11.2021.

Kamoli sreće da nam EU preuzme kompletno sudstvo.

DU
Deleted user
13:28 14.11.2021.

Ova vlada nas je osramotila do samog kraja u nekim državama čak pričaju viceve o korupciji u Hrvatskoj

DU
Deleted user
13:25 14.11.2021.

Puna podrška Gospođi Laptoš u razotkrivanju korupcije, kriminala i nepotizma koje tolerira, pa čak i podupire i potiče vlada i premijer

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije