Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvješće

Lani 36 osoba pokušalo ili počinilo samoubojstvo za vrijeme ili nakon liječenja u bolnicama

bolnica
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
10.06.2015.
u 10:46

Dvije bolničke ustanove nisu dostavile podatke Agenciji za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi

U hrvatskim bolnicama lani je pokušaj samoubojstva ili sam čin počinilo 36 osoba, tri majke su preminule ili teško obolile zbog poroda, a jedno je dijete preminulo ili je zadobilo trajni invaliditet uslijed poroda koji nije povezan s urođenim oboljenjem, pokazalo je izvješće Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi. U dva slučaja zabilježena je radioterapija pogrešnog dijela tijela u onkoloških bolesnika, a jednom je pacijentu instrument ostavljen na mjestu kirurškog zahvata. Jednoj osobi transfuzijom je dana krv pogrešne krvne grupe.

Agencija je prvo izvješće objavila 2012. i prema parametrima, lanjsko ne odstupa bitno od prijašnja dva.

Prema Pravilniku o standardima kvalitete zdravstvene zaštite, prati se pojavnsot  3 neočekivanih neželjenih događaja: kirurški zahvat proveden na pogrešnom pacijentu, kirurški zahvat proveden na pogrešnom dijelu tijela, instrument ili predmet ostavljen na mjestu kirurškog zahvata koji zahtjeva dodatni zahvat ili dodatni postupak, transfuzijska reakcija zbog AB0 nekompatibilnosti, smrt koma ili teško oštećenje zdravlja zbog pogrešne farmakoterapije, smrt majke ili teško oboljenje majke povezano s porodom, otmica novorođenčeta, otpust novorođenčeta pogrešnoj obitelji, smrt ili trajni invaliditet zdravog novorođenčeta porođajne težine veće od 2500 grama koji nije povezan s urođenim oboljenjem, jaka neonatalna žutica (bilirubin > 513 µmol/L), samoubojstvo ili pokušaj samoubojstva u zdravstvenoj ustanovi ili unutar 72 sata od otpusta, radioterapija pogrešne regije tijela i radioterapija s dozom 25% iznad planirane.

Potpuno izvješće o propustima Agenciji je dostavile su 42 bolničke zdravstvene ustanove od njih 62 (68 %), nekonzistentno izvješće dostavilo je 18 bolnica (29%), dok 2 nisu dostavile izvješće - Specijalna bolnica Podobnik za ginekologiju i porodništvo i Specijalna bolnica za oftamologiju "Svjetlost".

U izvješću se navode i neželjeni događaji prema osoblju – u 76 zdravstvenih ustanova koje su dostavile izvješće najučestaliji je verbalni napad (794 slučaj), zatim fiuički (122 slučaja) te materijalni (58 slučaja). 

 

Izvjesce o Neocekivanim Nezeljenim Dogadajima 2014

>> Drama u Beču: Mladić se pokušao ubiti pa raznio zgradu?

Komentara 3

KL
kajima.lima.92
11:10 10.06.2015.

Nazalost zdravstvo nam je ko i vlada....nesposobno odoblje i rasulo u sistemu.

DU
Deleted user
11:21 10.06.2015.

Ma, to vam najviše rade uštede u zdravstvu našeg "voljenog" ministra zdravstva. Tako van se može desiti da ste otpušteni iz bolnice, a da vam crijeva još uvijek vise niz tijelo! Nezapamćeno, za ljude koji su prije živjeli, u SFRJ, da se čovjek otpusti iz bolnice, pa da se za tri-četiri dana vrati vaditi konce nakon operacije. To je u to vrijeme bilo nezamislivo! Vidio sam Čovjeka u Vinogradskoj, koji je nakon operacije debeloga crijeva, od kuće došao za dva dana nakon izlaska iz bolnice, vaditi konce! Ma vraga je došao, sin ga je donio na leđima! Sramota!!!!

OK
okus
15:27 10.06.2015.

Americki sistem. To njeguje Vinogradska. Ak ne platis ili slucajno premalo kaze ti se tvrda ISTINA. Tebi nema spasa. Kuci i umri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije