Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krize u sustavu

Laburisti: Dopusnica za visoko obrazovanje prodaje se kao burek

'13.03.2012., Zagreb - Zastupnici Hrvatskih laburista Nikola Vuljanic i Branko Vuksic odrzali su u Saboru konferenciju za medije.   Photo: Patrik Macek/Pixsell'
'Patrik Macek/PIXSELL'
11.10.2012.
u 12:56

Bilo je te korupcije i prije, ali u manjim količinama. Onaj tko kaže da je nastavnik na fakultetu i da nije znao za prodaju ispita, laže, tvrdi Nikola Vuljanić

Hrvatsko visoko obrazovanje i znanost su u dubokoj krizi i vladajući to sad pokušavaju riješiti javno-privatnim partnerstvom za koje se već pokazalo da nije uspješno rješenje, poručili su Hrvatski laburisti.

– Bez vizije i razumijevanja sustava, uštede koje ministar Željko Jovanović predlaže vode katastrofi – smatra laburist Nikola Vuljanić dodajući kako se njegova stranka ne svrstava ni uz ni protiv Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji je premijer Zoran Milanović povukao iz procedure jer to "samo zamagljuje pravi problem". Tri su krize u sustavu visokog obrazovanja i znanosti, tvrdi Vuljanić, i objašnjava kako je riječ o krizama financiranja, upravljanja te akademske iskrenosti.

– Politika štednje u ovom sektoru primjenjuje se jednako kao i u komunalnim poduzećima ili Hrvatskim šumama. Jasno je da su uštede potrebne, ali je jasno i da se ne može svaki sektor mjeriti istim metrom. Kako očekivati izvrsnost kada se svake godine udio u društvenom proizvodu za ovaj sektor smanjuje – tvrdi Vuljanić te dodaje kako se novac kojim bi se trebalo razvijati ovaj sektor "perfidno" prelijeva u privatni sektor. Naši profesori u koje se ogroman novac ulaže desetljećima nakon 65. godine odlaze u privatni sektor koji je time na dobitku, pa i ne daje šansu mladima kada može dobiti "gotov" proizvod u koji ne treba ništa ulagati. Druga je kriza – kriza upravljanja, pa tako naši najbolji liječnici ili znanstvenici postaju ravnatelji bolnica ili dekani i svoju stručnost gube na razgovore s čistačicama i na javne nabave.

– Tako se i dopusnica za visoko obrazovanje u sustavu javno-privatnog partnerstva prodaje kao burek, to je ono što nas valjda redovito čeka u budućnosti – kaže Vuljanić te kao ilustraciju za krizu akademske iskrenosti daje primjer jučerašnjih uhićenja na Medicinskim fakultetu zbog sumnje u prodaje ispita. Bilo je za očekivati, dodaje, da profesori sami prijavljuju korupciju o kojoj priča cijeli grad, no to bi mogao značiti kraj njihove akademske karijere pa cijeli slučaj mora rješavati policija.

– Bilo je te korupcije i prije, ali u manjim količinama. Onaj tko kaže da je nastavnik na fakultetu i da nije znao za prodaju ispita, laže. Takve slučajeve trebali bi fakulteti rješavati interno – zaključuje Vuljanić.

>>7000 nezadovoljnika Milanoviću i ostalima "Laže selo, lažu ljudi"

Komentara 9

OB
-obrisani-
13:09 11.10.2012.

Bilo je te korupcije i prije, ali u manjim količinama. Onaj tko kaže da je nastavnik na fakultetu i da nije znao za prodaju ispita, laže, tvrdi Nikola Vuljanić --------- istina....dakle, osim što je HR devalvirala po svakom smislu riječi, postali ste još i notorni lažljivci?

DU
Deleted user
13:11 11.10.2012.

lupetala, tzv. tribuni - ubrzo ćete biti i vi na redu, imali ste i vi umočene ruke u mnogo toga.

Avatar mate112
mate112
13:09 11.10.2012.

nije u šoldima sve

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije