Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVOLJE Ravnatelj Pomorskog muzeja ogorčen na gradonačelnika Splita

Kuret obećao brinuti se za spomen-brod pa zašutio?!

25.02.2009.
u 18:16

DJB-103, prvi ratni brod koji je zaplovio pod hrvatskom zastavom 15. rujna 1991. godine, trune ozbiljno oštećen u nedavnoj buri na provizornom vezu u Kaštelima, izložen opasnostima i bez jasne budućnosti!

Ostvarile se strepnje
Ostvarile su se najgore strepnje ravnatelja Pomorskog muzeja Stjepana Loze. Nije od MORH-a htio preuzeti brod dok Grad ne osigura uvjete za njegov smještaj. Gradonačelnik Kuret zajamčio je, kaže Lozo, podršku, brod je u listopadu 2008. godine preuzet, ali Grad nije ispoštovao dogovoreno. Lozo i Muzej našli su se u krajnje neugodnoj situaciji.

– Dati suglasnost za preuzimanje broda i obećati zapošljavanje stručnog djelatnika, a onda ne pružiti obećanu podršku, usto i skresati sredstva sa 150 na 100 tisuća kuna, nečuven je postupak gradske vlasti, koja odvaja desetke milijuna kuna za druge, često upitne kulturne projekte!

To je nastavak iscrpljivanja i urušavanja Pomorskog muzeja te krajnja nebriga prema povijesnoj baštini i kulturnom dobru! Gradonačelnik Kuret rekao mi je da preuzmem brod, obećao ne manje od 70 tisuća kuna za održavanje, a nakon toga od njega ni traga ni glasa! Oglušio se na upozorenja da je brod ugrožen. To je nečasno ponašanje. Dovedeni smo u škripac, a budućnost broda krajnje je upitna – žali se Lozo.

Srećom, unatoč oštećenjima od nedavne bure, brod je i dalje u plovnom stanju. Oštećen je lijevi krmeni spojler, branik vodomlaznica na krmi i bočna oplata u duljini od dva metra.

Nacionalni ponos
– Štetu ćemo, vjerujem, nekako sanirati, ali ovo što se dogodilo s brodom poražavajuće je svjedočanstvo nebrige vlasti prema pomorskoj baštini i muzeju te brodu spomeniku Domovinskog rata. Svaki čovjek, pogotovo Dalmatinac, kada se susretne s takvim odnosom prema bilo kojem brodu, osjeti sjetu, a ovdje je u pitanju i više od toga – nacionalni ponos!

To je brod koji je prvi zaplovio pod hrvatskom zastavom, simbol je hrvatske pomorske slobode. Svaki bi se pomorski narod s posebnom brigom odnosio prema takvoj baštini – kaže Lozo.

DJB-103 sagrađen je 1978. godine u velolučkom Grebenu.

– Mali je brod, ali značajan! Jer, velike smo bitke dobivali malim brodovima – istaknuo je Lozo. Zahvalio je na podršci SDP-ova gradonačelničkog kandidata Ranka Ostojića. On nam se jedini javio, kaže Lozo.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije