Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLOBODA

Kupila je marihuanu za prijatelja, ali to nije strašno!

pljaga1.jpg
import
13.09.2008.
u 18:12

Tri ovogodišnje presude Vrhovnog suda, sve tri za isto kazneno djelo (članak 173. stavak 2. Kaznenoga zakona), teško su razumljive i najdobronamjernijima.

Jedna je Osječanka zbog beznačajnosti kaznenog djela oslobođena optužbe iako je za prijatelja kupila 10 grama marihuane, njezin sugrađanin je dobio dvije godine zatvora jer je prijateljici prodao 12,5 grama marihuane, a mladiću koji je uzgajao 22 biljke, od kojih se sušenjem dobilo kilogram i pol “trave”, kazna je s godine smanjena na šest mjeseci zatvora!

To što je mlada Osječanka oslobođena optužbe iako je za prijatelja iz razreda sudjelovala u preprodaji 10 grama marihuane (za dvadesetak jointa) značajan je presedan Vrhovnoga suda nakon Vladine intervencije u Kazneni zakon otprije dvije godine, koju je kritizirala i stručna javnost. Marin Mrčela, tadašnji sudac Županijskog suda u Zagrebu, a odnedavno sudac Vrhovnog suda, prije dvije godine je izjavio: “Tri godine zatvora za joint je drakonska kazna!”

Djevojka se žalila
Prema mladoj Osječanki bio je već blagonaklon i Županijski sud u Osijeku, koji joj je 17. prosinca 2007. izrekao obvezu da se “uključi u rad humanitarnih organizacija ili poslove komunalnog ili ekološkog značenja u trajanju od 60 sati u razdoblju od tri mjeseca”.

Međutim, djevojka se žalila, zamjenik glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića predložio je da se žalba odbije, no Vrhovni sud presudio je da je i takvom osudom “povrijeđen Kazneni zakon na štetu optuženice budući da ju je trebalo osloboditi optužbe”.

Niži sud je pravilno zaključio da je optužba dokazana, ali “premda je optuženica neovlašteno posredovala u kupnji opojne droge marihuane, to djelo, u konkretnom slučaju zbog načina njezina postupanja, stupnja njezine krivnje, modaliteta ostvarenja terećenog kaznenog djela te posljedicu, očito je beznačajno i ne zahtijeva osudu društva kroz izricanje kazne počinitelju”, obrazložio je Vrhovni sud u presudi koja je značajna zbog toga jer pokazuje da ekscese i eksperimentiranje mladih s drogom ipak ne treba drastično kažnjavati.


Marin Mrčela

Djevojka je oslobođena na temelju zakonske odredbe: “Nema kaznenog djela iako su ostvarena njegova zakonska obilježja ako je djelo očito beznačajno s obzirom na način postupanja počinitelja, njegovu krivnju i nastupjelu posljedicu za zaštićeno dobro i pravni sustav”.

Pritom se vodilo računa o tomu da je riječ o djevojci primjerena vladanja koja je s vrlo dobrim uspjehom završila gimnaziju te da želi nastaviti studirati pedagogiju. “Stoga djelatnost optuženice ukazuje da je njezino postupanje odraz svojevrsnog solidariziranja s prijateljem iz razreda kojem želi pomoći, pa kako se radi o jednokratnoj radnji posredovanja u kupnji tzv. lake opojne droge, a ličnost optuženice ne ukazuje na usvojen obrazac i fiksiranost u protupravnom ponašanju, već je odraz svojevrsne mladenačke lakomislenosti i nepromišljenosti, kažnjavanje nije nužno.”

Krunoslav Keser, o kojemu su mediji lani već u povodu nepravomoćne presude pisali kao o prvoj žrtvi pooštrenog zakona, nedavno je i pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog prodaje 12,5 grama marihuane. Dosad nije osuđivan zbog dilanja, već jednom i to uvjetno zbog posjedovanja male količine heroina.

Ali, riječ je o mladiću koji je prošao rat u Osijeku i sa 16 godina gledao očevo tijelo kako se još trza nakon što si je sačmom raznio glavu te je u 17. postao ovisnik o heroinu, pa je pitanje je li država svoju strogost trebala iskazati u toj mjeri i baš sada kad je izliječen od teške ovisnosti i kad je pozitivno usmjeren k svojoj budućnosti. Zar mu se nije mogla dati još jedna šansa, iako nije riječ o mladiću koji nema takvo zaleđe kao što ga je, recimo, nekoć imao bratić supruge tadašnjeg premijera, kojeg je predsjednik Mesić pomilovao od osude na tri godine zatvora, s još dvoje splitskih dilera koje se teretilo za više tisuća tableta ecstasyja.



Žrtva nepravde
Da je Keser, zbog Vladina pooštrenja kaznene politike i neujednačene sudske prakse, ipak žrtva nepravde, govori i treća ovogodišnja presuda Vrhovnog suda donesena zbog slučaja iz rujna 2002. godine.

Optuženome je zbog 22 stabljike indijske konoplje visine od 180 do 330 centimetara, od kojih se sušenjem dobilo 1573,5 grama marihuane, Vrhovni sud smanjio kaznu Županijskog suda u Zagrebu s godine na šest mjeseci zatvora. To je ovako obrazloženo: “U pravu je optuženik da mu je izrečena prestroga kazna zatvora koja ne odgovora okolnostima konkretnog slučaja i ličnosti samog optuženika.

Sud prvog stupnja cijeni optuženiku olakotnim njegovu mladost, neosuđivanost, kao i prerani gubitak oba roditelja, ali ipak, s obzirom na to da se radi o većoj količini proizvedene opojne droge, zaključuje da nema uvjeta za ublažavanje zakonom zapriječene kazne, već optuženiku izriče kaznu zatvora u trajanju od godinu dana.

Međutim, u pravu je optuženik da su utvrđene olakotne okolnosti premalo cijenjene, poglavito kada se ima u vidu njegova obrana da je uzgojena marihuana bila namijenjena isključivo za vlastito uživanje, a ne zbog dalje prodaje”.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije