Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za Guinnessa

Kupalište uz Savu stoji "na rubu" 3D provalije

'vl/slal- 28.06.11-slavonski brod mladi brodski street art umjetnik filip mrvelj (na slici), oslikao je na malom gradskom kupalistu u slav.brodu  najvecu 3D sliku u hrvatskoj,koja predstavlja ponor sa
Foto: 'Ivica Galovic/PIXSELL'
1/3
30.06.2011.
u 17:30

Slika površine 1300 kvadrata stvara iluziju provalije u koju se prelijeva Sava, s malim otocima u obliku cvjetnjaka i tuševa

Malo gradsko kupalište, unatoč niskom vodostaju, ipak nije prekriveno nadirućom Savom kako se isprva čini. Brodski konceptualni street art umjetnik Filip Mrvelj, koji je na kupalištu nacrtao golemu trodimenzionalnu sliku kojom će obogatiti gradsku turističku ponudu. Gledana iz posebnog kuta, slika stvara iluziju provalije u koju se prelijeva Sava, s malim otocima u obliku cvjetnjaka i tuševa.

Srušila sve rekorde

Ova neponovljiva kreacija jedina je slika takve vrste u Hrvatskoj, a po svojim dimenzijama na pragu je Guinnessove knjige rekorda.

- Gradsko kupalište ima jednu negativnu stranu, a to je što je samo po sebi dio korita rijeke Save. Stoga je i ulaganje velikih novaca u nešto što će za nekoliko dana postati voda veoma rizično. Međutim, moja trodimenzionalna slika je nešto što je trajno i zauvijek ostaje na betonu – kaže Mrvelj, koji se jedini u Hrvatskoj bavi 3D street artom.

Gledajući kupalište, Mrvelj je shvatio kako je riječ o idealnoj podlozi za njegovu trodimenzionalnu sliku. Naime, velika prednost kupališta je to što se nalazi u podnožju, okruženo šetnicom i stepenicama koje podižu visinu točke gledanja.

Trenutno najveća slika takve vrste u svijetu prostore se na 730 četvornih metara, a Mrveljova će površinom biti gotovo dvostruko veća, oko 1300 kvadratnih metara.

– Slika ipak neće ući u Guinnessovu knjigu rekorda jer je postupak uvrštenja i dovođenja komisije veoma skup – kaže Mrvelj.

"Stajat" će na ljestvama

Kada na normalan način gledate sliku, ona je izdeformirana i ne predstavlja ništa.

– Međutim, onog trenutka kada se ona pogleda kroz širokokutnu leću, vi dobivate iluziju da se tu nalazi nekakva provalija ispunjena vodom koja se izlijeva iz Save. U središtu ponora nalaze se dva cvjetnjaka do kojih će voditi naslikane ljestve koje će, kada vas s balkona bude fotografirala druga osoba, davati osjećaj iluzije da zaista stojite na ljestvama – objašnjava Filip Mrvelj.

Jedinstvenim prikazom uzburkane Save na kupalištu Slavonski će Brod nesumnjivo dobiti novu poziciju na svjetskoj mapi 3D street arta, a iako još nije u potpunosti završena, slika je već poprimila jasne obrise.

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brkica2
01:24 03.07.2011.

Oslikana površina ne može imati više od 700 m kvadratnih. Onaj tko govori o 1.300 izmišlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije