Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNUTARSTRANAČKI IZBORI

Kujundžić se povukao i napao vrh HDZ-a. Kostopeč: To je loše

Zagreb: Održana je sjednica Gradske skupštine
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
01.10.2021.
u 14:31

"Podmukla opstrukcija i utjecaj najniže vrste očitovan u institucionalnom agitpropu političkih elita kap je koja je prelila čašu", poručio je Kujundžić

Tri dana prije početka službene kampanje za unutarstranačke izbore u HDZ-u iz utrke za čelnu funkciju u zagrebačkoj organizaciji jučer se povukao akademski kipar Ivan Kujundžić. Da odustaje od kandidature, Kujundžić je objavio na Facebooku, na kojem je objavio i otvoreno pismo predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću, kojega proziva za “preuzimanje glavne uloge odabira ukupnog tima koji je u neprepoznatljivosti članstvu i simpatizerima poražen do nogu”.

“Kap koja je ovdje prelila čašu mog strpljenja i natjerala me na razmišljanje i odluku o napuštanju i izlasku iz ovog izbornog procesa, a zapravo cirkusa, podmukla je opstrukcija i utjecaj najniže vrste očitovan u institucionalnom agitpropu političkih elita, naličja duboke države”, napisao je Kujundžić, očito nezadovoljan jasnim svrstavanjem Plenkovića i vrha stranke uz aktualnog predsjednika organizacije Mislava Hermana, koji se bori za novi mandat na čelu zagrebačkog HDZ-a.

Na skup mu nitko nije došao

Da je Herman favorit najviših stranačkih struktura, bilo je jasno od samog početka, a potvrđeno je i kandidaturom dvoje Plenkovićevih ministara, Josipa Aladrovića i Nikoline Brnjac za dopredsjednike organizacije u Hermanovu timu. Kujundžić, međutim, tvrdi da su sve to pratile i opstrukcije kakvih u demokratskom procesu ne bi smjelo biti.

Mislav Herman
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

“Nažalost, od samog procesa umjesto tehničkih priprema vodi se providno zastrašivanje i pogodovanje za jedan tim, i to najbezočnije po našim organizacijama, kako po službenim stranicama gradskih, područnih ili zajednica tako i po sastancima bilo koje vrste. Poseban vrhunac je utjecaj na mladež, koja je jedna od najbitnijih naših zajednica, koju se dugi niz godina zlorabi, pretvarajući je u glasačku mašineriju, zatirući joj bilo kakvu misao ili slobodarski duh. Tako im se slučajno ili namjerno brani druženje s drugim kandidatima pa i sa mnom”, piše Kujundžić, a u stranačkim kuloarima doznajemo da ga je pogodilo to što se na tribini koju je organizirao za stranačku mladež nije pojavio doslovno nitko.

Nakon njegova povlačenja, u utrci za predsjednika GO HDZ-a uz Hermana ostaje Pavo Kostopeč, koji nam je kratko komentirao kako Kujundžićevo odustajanje nije dobro za cijeli proces u HDZ-u.

Pavo Kostopeč
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Dujića podupire Malenica

– To nije dobro jer je očito kod njega postojala ozbiljna namjera, ne samo za kampanju nego i za pobjedu. Odustajanje upućuje na to da postoje određena ograničenja koja u budućnosti moramo otkloniti – rekao nam je Kostopeč.

Iako je pomalo neobično da vrh stranke tako snažno staje uz vodstvo gradske organizacije koja je na lokalnim izborima u svibnju ostvarila daleko lošiji rezultat od očekivanoga, Zagreb nije jedina sredina u kojoj će se na ovim izborima unatoč porazu na lokalnima nastojati sačuvati staro vodstvo.

Jedna od njih je i šibensko-kninska organizacija, na čelo koje se još jednom kandidira Nediljko Dujić. HDZ je ovu utvrdu u svibnju izgubio od nezavisnog župana Marka Jelića, a i u Županijskoj skupštini su u oporbi. U Dujićevu krugu objašnjavaju, međutim, kako se izborni rezultat od 35 posto ne može smatrati potopom stranke, posebno kad se uzme u obzir da su se protiv HDZ-a ovdje već u kampanji urotili doslovno svi, od SDP-a do Domovinskog pokreta. Protiv Dujića se kandidira šibenski gradonačelnik Željko Burić, što je svojevrsno iznenađenje s obzirom na to da je prije izjavljivao da se više neće natjecati za funkcije u stranci. Vrh stranke je, međutim, ovdje odlučio ostati uz Dujića, a da je tomu tako, potvrđuje i još neslužbena informacija da će se za dopredsjednika u Dujićevu timu kandidirati ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Marušić ipak neće voditi bjelovarsko-bilogorski HDZ 

HDZ je na izborima u svibnju pozitivno iznenadio u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u kojoj je dugogodišnjeg župana Damira Bajsa detronizirao njihov Marko Marušić. Očekivalo se zato da će Marušić preuzeti i čelnu funkciju u županijskoj organizaciji HDZ-a, no to se ipak neće dogoditi. Umjesto toga, Marušić se kandidira na čelo bjelovarske organizacije, a županijski HDZ i dalje će voditi Miro Totgergeli. Upućeni u lokalnu politiku tumače kako je Marušić, iako izborni pobjednik, relativno neiskusan pa bi se teško mogao probiti kroz zamršene političke prilike u ovoj županiji, u kojoj stranku u svojevrsnoj pat-poziciji drži njihov koalicijski partner HSLS, bez kojega ne mogu imati većinu u Županijskoj skupštini. U takvoj poziciji HSLS bi ovdje mogao rasti na štetu HDZ-a pa se, kažu, u priču umiješao sam Plenković, koji je Marušića zamolio da se, umjesto županijskog, prihvati gradskog HDZ-a. 

 

>> Pogledajte i ovaj video - Stožer donio osam novih odluka: Provjerite koje su sve promjene

Komentara 39

NE
neboiznadzagreba2
14:54 01.10.2021.

Ništa nova, zna se, HDZ, stranka zastrašivača i manipulatora.

SE
senior12
16:26 01.10.2021.

Kad Plebković i vrh stranke "stanu iza nekog", računaj da ti je karijera gotova. Repriza Prgometa...

TU
Tutlek1234
16:17 01.10.2021.

Herman jel to onaj što mu je majka na sudu osuđena kako pišu mediji? Sve fini i pošteni iz uglednih obitelji. Roditelji razvedeni ili pod nekim sumnjama... Aha pa to je ZNA SE .... Inače i u studentskom zboru bivši čelnik mladeži ZNA SE pokazao poštenje u stilu ZNA SE. To su rvati, domoljubi i nadasve veliki vjernici. Sve za svoj ŽEP...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije