Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobra hrana

Kuhinja je bolnica u kojoj hrana postaje lijek

Foto: Ivica Žumbar
1/4
25.11.2020.
u 09:47

Terapija hranom temelji se na činjenici da svaka namirnica ima svoja prirodna termalna svojstva, od jako toplih do jako hladnih, terpijski učinak ima i okus, a važan je i način djelovanja na pojedini organ ili organski sustav. Sve to primjenjuje dr. Žumbar i na nedavno udomljenom Aresu

U staroj Kini hrana je bila prvi lijek i za ljude i za životinje. Tehnike poput akupunkture, Tui-na energetske masaže ili liječenja biljnim pripravcima koristile su se tek ako hrana nije izliječila bolest. No, terapija hranom, ističe Katarina Žumbar, dr. vet. med. sa specijalizacijom iz tradicionalne kineske veterinarske medicine, nije isto što i zapadni nutricionizam. Razlika je u pristupu hrani, ali i pacijentu. Hrana je snažan temelj i u zdravlju i u bolesti, bez obzira je li riječ o zdravlju i bolesti životinja ili ljudi. Izreka “Neka kuhinja bude tvoja bolnica, a hrana tvoj lijek” najdraža joj je. Upravo tu izreku u svom radu, ali i životu, slijedi dr. Žumbar, vlasnica EquuiLibrium Animae, obrta za tradicionalnu kinesku medicinu i fizikalnu terapiju za životinje. Na pitanje što je zapravo terapija hranom reći će kako je to preventivni, ali i terapijski pristup koji se bazira na tradicionalnoj kineskoj veterinarskoj medicini.

– Terapija hranom teži njegovanju tijela kao cjeline, njegovih fizičkih, emocionalnih, mentalnih i duhovnih aspekata. Prema njoj se prehrana, ali i tjelovježba, prilagođavaju konstituciji (ima ih pet), trenutnom zdravstvenom stanju, godišnjem dobu i načinu života. Ne postoji jedan recept ili namirnica koja odgovara svima pa kroz terapiju hranom težimo otkriti koja je to kombinacija koja odgovara pojedinom čovjeku ili životinji. Čak i štenad iz istog legla nema istu konstituciju, karakter, niti potrebe – kaže dr. Žumbar. Terapija hranom, dodaje, temelji se na činjenici da svaka namirnica koju konzumiramo ima svoja prirodna termalna svojstva, od jako toplih do jako hladnih namirnica, terapijski učinak ima i njihov okus, a važan je i način djelovanja na pojedini organ ili organski sustav.

– U terapiji hranom veliki je naglasak na njegovanju konstitucije, ali i na korištenju sezonskih namirnica u što prirodnijem obliku, sukladno području u kojem živimo. Primjerice, janjetina je vrlo čest sastojak u psećoj hrani. Slatka je i vrlo topla namirnica, posebno je dobra za element bubrega jer ga zagrijava, podiže energiju, ali i pomaže kod probave. Janjetina pomaže i kod hladnih šapa/ušiju (ruku/nogu kod ljudi), učestalog noćnog mokrenja, loše cirkulacije i hladnog znoja ili noćnog dahtanja koje nastaje zbog manjka energije. Kao takvu, rijetko ju koristim ljeti, kod pasa kojima je uvijek vruće i koji su jako topli na dodir, kao i kod radnih pasa. Zamislite koliko toga možemo postići ako kombiniramo pet ili 10 različitih namirnica? Namirnice se, naravno, odabiru planski i sukladno terapijskom cilju koji želimo postići – objašnjava dr. Katarina Žumbar.

Foto: Ivica Žumbar

Terapija hranom nije samo terapijska metoda, ona se aktivno primjenjuje i kod onih ljubimaca čiji vlasnici aktivno traže najbolji i najzdraviji način prehrane, ili jednostavno žele nešto naučiti o svojoj prehrani ili prehrani njihovih ljubimaca.

– Kad je riječ o terapijskom pristupu, najčešće imam pacijente s probavnim smetnjama (proljevi, povraćanje, iritabilna bolest crijeva, kolitisi, jedenje trave, vjetrovi, odbijanje hrane), bubrežne bolesnike, one koji imaju tumore, dermatološke probleme (česte upale uha, svrbež, crvenilo, a posebno stanja masne i smrdljive kože i dlake te hot spotovi) te probleme u ponašanju. Terapijski se pristupa i prehrani sportskih i radnih pasa, psima koji imaju cistitise, pijesak i kamence u mokraćnom sustavu, probleme s očima i jetrom, s lokomotornim sustavom, epilepsijom, teško se nose s vrućinom ili hladnoćom – nabraja dr. Žumbar samo neka od stanja za koje je pomno odabrala hranu koja je ujedno terapija.

Na pitanje koja je hrana najbolja za ljubimce bez razmišljanja odgovorit će – takve hrane nema.

– Vlasnik bi trebao ostati otvoren za sve opcije jer ljubimac je taj koji nam jasno govori što mu treba, samo ako znamo slušati. Na našem tržištu postoji manji broj kvalitetnih dehidrata i konzervi. Osobno podržavam obroke koji se pripremaju kod kuće, naravno, balansirane tako da sadrže sve potrebne nutrijente. Tako vlasnik ima potpunu kontrolu nad sastavom, kvalitetom i količinom hrane. U praksi vrlo često slažem i kombinacije kupovne hrane i hrane koju vlasnik sam sprema, prvenstveno zbog praktičnosti – kaže dr. Žumbar.

Kao najčešći problem iz svoje prakse ističe gastritis praćen povraćanjem. Prema terapiji hranom, prvo otkriva gdje je korijen problema, a u obzor uzima puno parametara. Najvažnije je otkriti kada se javlja povraćanja (nakon obroka, ujutro, navečer), kako izgleda sadržaj (komadi neprobavljene hrane, pjena, sluz, žuč), kakav je miris (vrlo jak, kiseo i neugodan). Kako to sve izgleda, objašnjava na primjeru osmogodišnjeg psa Flokija.

– Floki svakodnevno ili više puta tjedno jede travu, mljacka na prazno ili se oblizuje, povrati pred jutro tekući sadržaj žute boje i jakog mirisa. Hrani se dehidratom iz supermarketa na bazi janjetine. Floki je terijer, stalno je u pokretu, sklon uzbuđenju i stalno mu suzi lijevo oko. Ljeti stalno dahće i traži hlad ili pločice. Svaku večer kad zaspi obavezno aktivno sanja (‘lovi u snu’) te cvili i laje u snu. Drugih problema nema. Terapija hranom za Flokija bazira se na tome da hladimo i posebnu pozornost posvećujemo jetri, jer ona je uzrok problema. Preporučena hrana je kvalitetna konzerva ili kratko prokuhana hrana na bazi puretine, ribe, zelenog povrća i cikle – objašnjava dr. Žumbar i dodaje da nakon ovakve terapije unutar 7 do 21 dan očekuje da se dahtanje značajno smanji, potraga za hranom, mljackanje i povraćanje skroz nestane, da pas spava mirno i općenito djeluje smirenije u svakodnevnim aktivnostima i da mu lijevo oko više ne suzi.

Terapija hranom jedinstveni je pristup prehrani velikih i malih kućnih ljubimaca, a na www.vt-therapy.com možete pronaći i više detalja i savjeta.

1. Volim biti šef!

– uvijek želi biti prvi (kompetitivnost)

– lako se naljuti

– nestrpljiv

– brzo se prilagođava na promjenu

– zna reći NE (i ugrist ću ako me ne poslušaš!)

2. Energičnost

– ekstrovert

– pričljiv

– teško se smiruje

– voli fizički kontakt

– brzo gubi koncentraciju

3. Pacifist

– njegovatelj

– voli hranu

– smiren

– ne voli sukobe

– ne zna reći „ne“

4. Neovisan

– organiziran

– voli svoj mir

– ima odličnu samokontrolu i discipliniran je

– uredan

5. Introvert

– tih

– “umjetnička duša“

– paničar

– osjetljiv na buku

– ne voli promjene

Otkrijte rezultate. Ako imate najviše oznaka u:

Odjeljku 1 – Vi ste Drvo! Pioniri i vođe, ali kada ste u disbalansu skloni ste problemima s očima, tetivama, rukama, nogama i jetrom.

Odjeljku 2Vatra! Vi ste osoba koja voli ljude, voli društvo i voli biti centar pažnje! Kada ste u disbalansu razvijat probleme sa spavanjem ili ponašanjem.

Odjeljku 3Zemlja! Njegovatelj koji voli bliske osobe imati na okupu! Osobe ili ljubimci ove konstitucije skloni su probavnim poremetnjama i benignim i malignim tumorima.

Odjeljku 4Metal! Pažljivo birate društvo, a posebno vas krase izvrsne organizacijske sposobnosti, bilo da se radi o organizaciji radnog stola ili nekog događaja. Za vas je uvijek sve u detaljima. Skloni ste problemima s plućima i kožom.

Odjeljku 5Voda! Introverti koji se vole izgubiti u svojim mislima i tišini! Skloni ste problemima s donjim dijelom tijela, kralježnicom i mokraćno–spolnim sustavom.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije