Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Kuća od slame: 'Režije su nam 500 kn, a nakon solarnih kolektora troškovi će biti još manji'

Naslovnica
Foto: VL
13.11.2015.
u 00:01

Mladi arhitekta se, uz potporu supruge psihologinje Ivane, 2011. sam poduhvatio i gradnje – kuće od slame. Za drvenu je konstrukciju pozvao majstore, a većinu ostalih poslova obavio je što sam, što uz pomoć prijatelja.

Nijedan se devetnaestogodišnjak nikad nije otisnuo na studij u drugu zemlju bez stresa i uzbuđenja u cijeloj obitelji. Kad to mladac naumi u ratnim vremenima ostavljajući za sobom, iza čvrsto zatvorene granice, dom, obitelj, prijatelje, sve su emocije na n-toj potenciji. A baš se tako odigrala prva epizoda koja je Kristijana Vojnića nepovratno povezala s Hrvatskom. U autobus za Zagreb sjeo je u rodnoj Subotici ‘94., a put je zbog zatvorene granice – ali, možda, i kao simbolika nadolazećeg života koji neće uvijek ići utabanim i najkraćim putem – vodio preko Mađarske.

Budući student arhitekture u Zagrebu je tog ljeta našao željenu sigurnost, a prvo što ga se dojmilo bilo je zelenilo; ne ulice, zgrade i neboderi, nego parkovi i travnjaci. Brucošu iz Subotice grad je bio lijep, studij zanimljiv, ali jedna stvar mladiću nje bila jasna. Zašto se arhitektura ne promišlja kritički; uči se o građevinama, materijalima, strukturama..., a ništa o tome kako to utječe na okoliš i život ljudi.

Nitko od obitelji i prijatelja nije pomišljao, ali bilo je posve logično da Kristijan, kad je kućenje došlo na red, izabere život u suglasju s prirodom, ekološke principe, materijale i gradnju. Mladi arhitekta se, uz potporu supruge psihologinje Ivane, 2011. sam poduhvatio i gradnje – kuće od slame. Za drvenu je konstrukciju pozvao majstore, a većinu ostalih poslova obavio je što sam, što uz pomoć prijatelja. Zidovi od slame nicali su dva tjedna, a otprilike toliko vremena uzelo je i žbukanje.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju od petka ili prelistajte e-izdanje!

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Ekskluzivni intervjui: Božo Petrov i Drago Prgomet

>> Postizborni intervju - Tihomir Cipek: Nije zemlja toliko ugrožena da nam treba vlada koju neće ni HDZ ni SDP

>> Neobične cijene: Koliko se isplati pile po 17 kuna i mlijeko koje kupuju po 2,40, a prodaju po 2,99 kn

>> EKRAN: U najboljem RTV prilogu pročitajte intervju s popularnom Majom Šuput

Foto: VL

Komentara 5

Avatar juricamesko
juricamesko
21:31 12.11.2015.

bude li Milanović još 4 godine slučajni premijer svi ćemo imati kuće od slame i vratiti se u vrijeme Franje Tahija.

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
05:36 13.11.2015.

Ovo sve zvuci kao prica o tri prasica. Znamo kako je prosao onaj prvi s kucom od slame.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije