Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKUPŠTINA HLK

Krznarić na sjednici: 'Liječnički stalež nije ugrožen, ali mogao bi biti'

Željko Krznarić
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/14
29.06.2019.
u 16:07

Na čelu s Komorom siguran sam da i hrvatski liječnički sindikat i zbor mogu pomoći da djelujemo na tragu skrbi o ljudima, djelatnicima i imperativa izvrsnosti hrvatskog zdravstva, poručio je.

Novo vodstvo Hrvatske liječničke komore (HLK) kao prioritet svojeg mandata u subotu je na konstituirajućoj sjednici Skupštine HLK izdvojilo osnaživanje položaja liječnika u Hrvatskoj kroz zakonsko definiranje plaća, a obnovu prava liječnika na reprezentativnost, odnosno, pregovaranje o svojim pravima, najavio je i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

"Što se tiče reprezentativnosti hrvatskog liječničkog sindikata, odnosno, liječnika, nitko to više ne zagovara od mene. Ne možete razgovarati o pravima liječnika po bilo kojoj osnovi bez liječnika", rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić na početku konstituirajuće sjednice Skupštine HLK-a u mandatu 2019-2024. u Školi narodnog zdravlja Dr. Andrija Štampar u Zagrebu.

Napomenuvši kako je krivnja što je 2014. potpisan kolektivni ugovor nepravedan po pitanju prekovremenog rada za liječnike dijelom i na sindikatu, Kujundžić je istaknuo kako mu je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić više puta obećao da će taj problem biti riješen, da je to samo pitanje tjedna, te se nada da bi se to moglo dogoditi u narednih mjesec dana.

Kujundžić: Vjerujem u dijalog

"Sigurno u novome kolektivnom ugovoru, koji će biti do kraja srpnja, to će biti ispravljeno", poručio je ministar. Čestitao je novoizabranom čelništvu HLK-a, predsjedniku Krešimiru Luetiću i zamjenici Vikici Krolo, te pozvao na suradnju i zajedništvo u ostvarivanju prava hrvatskih liječnika koji se, kako je rekao,  "mogu mjeriti sa svijetom".

"Ako smo zajedno, ako razgovaramo, ako iznosimo argumente, i kada su dijametralno suprotni, uvijek ćemo napraviti pozitivan pomak. Vjerujem da u dijalogu, neovisno kojoj udruzi pripadamo i iz kojega tijela dolazimo, kad sjednemo, možemo se dogovoriti, zajedno nastupiti, i prema hrvatskim vladama koje će dolaziti i odlaziti, i prema hrvatskoj javnosti, i izboriti se da hrvatski liječnici ostanu u Hrvatskoj i tu budu primjereno plaćeni za svoj rad i imaju primjerene uvjete", poručio je Kujundžić.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić složila se da je suradnja svih liječničkih udruga ključna u ostvarivanju prava liječnika. "Sinergija djelovanja naših udruga temelj je na kojem moramo graditi borbu za bolju poziciju liječnika, za naše plaće, naše radne uvjete", rekla je Čulinović-Čaić.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić ocijenio je kako liječnički "stalež nije ugrožen, ali mogao bi biti". Na čelu s Komorom siguran sam da i hrvatski liječnički sindikat i zbor mogu pomoći da djelujemo na tragu skrbi o ljudima, djelatnicima i imperativa izvrsnosti hrvatskog zdravstva, poručio je.

Ispred dekana Medicinskog fakulteta Zagreb Marijana Klarice novom čelništvu HLK-a čestitala je ravnateljica Škole narodnog zdravlja Andrije Štampara Mirjana Kujundžić Tiljak, a okupljenima su se obratili i dekani ostala tri medicinska fakulteta, Jure Milat (Osijek), Tomislav Rukavina (Rijeka) te Zoran Đogaš (Split). Zaželjevši novom čelništvu "uspješan i plodonosan mandat u interesima hrvatskog liječništva", istaknuli su kako je prioritetni zadatak Komore sinergijom svih dionika urediti sustav koji će stvoriti povoljnije uvjete za liječnike, kako bi se izbjegao nemjerljiv demografski i ekonomski gubitak koji odlazak mladih stručnjaka iz Hrvatske predstavlja za zemlju.

"Kad mladi čovjek danas pred diplomom još uvijek nije siguran što ga čeka ove godine a kamoli u onima koje dolaze, to je onda zaista problem nas svih. Sad je prekretnica, promislimo malo svi zajedno, sjednimo za stol, pronađimo zajedničko rješenje", rekao je Đogaš. 

Čestitke novom čelništvu HKL-a u ime hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović prenio je Tomislav Madžar, koji je kazao kako su hrvatski liječnici, "uz sportaše vjerojatno najprepoznatljiviji simbol hrvatskog društva", te će u tom smislu uvijek imati potporu predsjednice Republike, u kojoj će "uvijek naći sugovornika za sve svoje teme ili potencijalne probleme".

Luetić: Prioritet je zakonsko definiranje plaća liječnika

U svoje i ime svoje zamjenice Vikice Krolo, predsjednik HLK-a Krešimir Luetić zahvalio je nazočnima na čestitkama, svim članovima Komore koji su izašli na izbore, a posebno onima koji su u timu "Zajedno dalje" prepoznali kvalitetne kandidate i ponajbolji izborni program.

"Činjenica da imamo izravan mandat od članstva ispunjava nas ponosom, predstavlja nam izuzetnu čast, ali i ponajveću odgovornost da nastavimo s pozitivnim promjenama koje smo pokrenuli u prethodnom razdoblju, ali i obveza da oživotvorimo ciljeve koje smo predstavili u našem programu", rekao je Luetić.

Kao prioritetne ciljeve naveo je zakonsko definiranje plaće liječnika po uzoru primjerice na zakon o plaćama sudaca, vremensko-kadrovske normative "kako bi se rad liječnika mogao organizirati i provoditi prema pravilima struke na svim razinama zdravstvene zaštite", cjelovitu reformu specijalističkog usavršavanja i pripravničkog staža, te projekte stručnog usavršavanja u zemlji inozemstvu "dostupne za sve članove komore".

"Hrvatski zdravstveni sustav ima svoje poznate financijske, infrastrukturne i organizacijske slabosti. Upravo liječnici svojim prekovremenim radom, odricanjem i žrtvom održavaju dostupnost, funkcionalnost i kvalitetu sustava ovakvog kakvog ga poznajemo", napomenuo je Luetić. Upravo zbog toga krajnji je trenutak da se s riječi pređe na djela, kako bi se nastavkom rada na osnaživanju položaja liječnika u Hrvatskoj, jačanju njihovih krovnih institucija i unaprjeđenju zdravstvenog sustava umanjio osjećaj nezadovoljstva i besperspektivnosti među liječnicima.

"Konačno je vrijeme da s riječi prijeđemo na djela. Sjednimo za stol, iznjedrimo najbolja rješenja i implementirajmo ih. Nemojmo dopustiti da nas dnevna ili lokalna politika ili različite interesne skupine opstruiraju u namjeri da zadržimo liječnike u našoj zemlji i očuvamo funkcionalnost i kvalitetu hrvatskog zdravstvenog sustava", poručio je novi predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Komentara 1

Avatar stjepko17
stjepko17
16:28 29.06.2019.

Sve ovdje napisao i receno je jedna velika laz i sramota. Lijecnika nema, otisli i odlaze vani zabog placa i opce situacije gdje se odavno vec biraju sefovi i ravnatelji samo po politickom kljucu a ne po sposobnosti ,postenju ii moralnosti. Sto reci da lijecniku specijalisti bez dezurstava je placa manja nego konobaru sezoncu po restoranima uz more od kojih mnogi imaju i smjestaj i hranu beplatno a tu su i napojnice od gostiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije