Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spas za pacijente

Kroz novi središnji paviljon lakše će se stizati na sve odjele

\'27.05.2011., Sisak - Ravnatelj sisacke Opce bolnice dr.Damir Pahic najavio je izgradnuju paviljona,velicine 9 tisuca cetvronih metara, u sklopu ove zdravstvene ustanove. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL\'
Nikola Čutuk/PIXSELL
31.05.2011.
u 17:09

Sljedeći projekt je gradnja kuhinje i parkirališta, čime bi bolnica bila riješena, kaže Pahić

Gradnja dugoočekivanog Središnjeg paviljona u sisačkoj Općoj bolnici "Dr. Ivo Pedišić" trebala bi započeti sljedeće godine. Naime, javni natječaj za izradu idejnog i glavnog projekta Bolnica je raspisala potkraj travnja, a projekt bi trebao biti gotov do listopada.

 Povezivat će ih mostovi

Zgrada koja će povezivati Kirurgiju i novu Internu, po riječima ravnatelja dr. Damira Pahića, san je svakog djelatnika te bolnice. Omogućit će preseljenje stare interne koja je sada smještena u zgradi staroj 110 godina, a također bi se riješili problemi hitnog prijama i dijalize.

– Svaka bolnica po novim standardima mora imati središnje mjesto gdje će se obrađivati hitni pacijenti, a mi to sada imamo odvojeno. Naime, pacijenti se obrađuju po pojedinim zgradama – objašnjava dr. Pahić. Takav raspored prilično je nezgodan za pacijente, koji se po svim vremenskim uvjetima i s kojekakvim tegobama moraju prešetavati po bolničkom krugu.

– Kako će sve usluge biti na jednom mjestu, pacijenti to više neće morati činiti, a time se automatski povećava i standard – kaže dr. Pahić.

Novi prostor prostirat će se na 9000 četvornih metara, a imat će šest etaža, od čega pet nadzemnih. Sa zgradama Kirurgije i nove Interne bit će povezan zatvorenim mostovima, a bit će sagrađen i opremljen po najsuvremenijim standardima. Centralni hitni prijam prostirat će se na cijeloj jednoj etaži na prostoru od 1600 kvadrata. Jedna etaža namijenjena je za polikliniku internističko-neurološke djelatnosti, čime će Interna i Neurologija biti konačno na jednom mjestu. U Središnji paviljon sele se i hemodijaliza, te kardiološki odjel, a sisačka će bolnica dobiti i novi centralni laboratorij.

Sobe će biti jednokrevetne i dvokrevetne sa sanitarnim čvorom. Bit će ih 26 na Kardiologiji i Neurologiji, plus šest kreveta u jedinici Intenzivne, a svoju malu "šok-sobu" imat će svaki odjel.

Doći će do premještaja postojećih zaposlenika, ali će biti mjesta i za novozaposlene, s obzirom na to da se ipak radi o punktu kojeg do sada nije bilo u bolnici. No, s obzirom na problem nedostatka liječnika, koji muči cijelu državu, pitanje je koliko će ih biti zainteresirano za posao u Sisku.

Pregovaraju s Gradom

– Sljedeći projekt koji planiramo je nova kuhinja, za koju već imamo građevinsku dozvolu, pa je možda napravimo istodobno s Paviljonom. U pregovorima smo s Gradom Siskom o livadi iza zgrade Interne, gdje bismo napravili parking, budući da to još nedostaje Bolnici. Time svime sisačka bi Bolnica bila riješena na duže razdoblje – zaključuje dr. Pahić.

Sisačko-moslavačka županija planira za tu kapitalnu investiciju oko 70 milijuna kuna, najavila je županica Marina Lovrić Merzel.

Izgradnja Središnjeg paviljona, uz obnovu zgrade Ginekologije i porodništva u kojoj se lani rodila prva beba, prva je velika investicija u sisačku Opću bolnicu u posljednjih 70 godina. Neki postojeći objekti morat će se rušiti, primjerice sadašnja zgrada u kojoj se obavlja hemodijaliza.

– Zgrada dijalize nije sagrađena po današnjim standardima, a budući da je ne možemo ni renovirati, rušit će se. No, to se neće dogoditi dok novi odjel ne profunkcionira – kaže ravnatelj dr. Damir Pahić.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije