Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BESCARINSKA ZONA

Krizna konferencija četvorke o Ukrajini

ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
31.12.2015.
u 07:00

Rusija zabrinuta jer od 1. siječnja nema više carina između Ukrajine i Europske unije

Prvi dan nove 2016. godine Europska unija i Ukrajina probudit će se u novoj bescarinskoj zoni. U petak, naime, stupa na snagu sporazum o slobodnoj trgovini, koji je poslužio kao povod za revoluciju na Majdanu nakon što ga bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u studenome 2013. nije želio potpisati, da bi ga, nakon svrgavanja Janukoviča, nova vlast u Kijevu potpisala u lipnju 2014., ali i privremeno odgodila primjenu zbog primjedbi Rusije.

Brza reakcija Moskve

Moskva je imala primjedbi jer je Ukrajina otprije dio bescarinske zone s Rusijom, odnosno sa Zajednicom Nezavisnih Država. Politički dio sporazuma EU i Ukrajine stupio je na snagu u studenome 2014., a trgovinski dio odgođen je do 1. siječnja 2016. kako bi se u međuvremenu EU, Ukrajina i Rusija dogovorile o spornim detaljima. No, ti su pregovori završili prošli tjedan bez konkretnog dogovora, a Rusija je odlučila suspendirati svoj sporazum o slobodnoj trgovini s Ukrajinom.

Tako će od 1. siječnja Ukrajina prvi put imati bescarinski režim trgovine s EU, a carinski režim s Rusijom. Hrvatska je, kao članica EU, također ratificirala sporazum o slobodnoj trgovini s Ukrajinom.

Izbori u Donbasu

Njemačka kancelarka i predsjednici Ukrajine, Rusije i Francuske održali su u srijedu telefonsku konferenciju (trajala je dva sata) na kojoj su "potvrdili svoju predanost primirju u istočnoj Ukrajini", priopćio je ured francuskog predsjednika Françoisa Hollandea. Lideri četiriju država koje su u veljači 2015. dogovorile mirovni sporazum poznatiji kao Minsk II. očekuju da se taj sporazum potpuno implementira u 2016., te da se u Donbasu, dijelu Ukrajine pod kontrolom ruskih separatista, održe lokalni izbori početkom 2017. godine. Minsk II. zaustavio je rat u Donbasu, no primirje je krhko i često ga narušavaju brojni incidenti za koje Kijev optužuje separatiste i njihove "gospodare" u Moskvi, a oni optužuju Kijev.

>> UN: Rusija i dalje doprema oružje i ljudstvo u Ukrajinu

>> Ukrajina će unatoč Moskve uvesti svoju zonu slobodne trgovine s EU-om

Komentara 3

UN
unbekant
10:23 31.12.2015.

A sta to ima u Ukrajini,da bih europa to uvozila,ali zato u europi ima miljarde tona raznog smeca,kojece se utrpati ukrajinskoj sirotinji................

Avatar lvan12
lvan12
08:00 31.12.2015.

Neznam sto sada Ukrajinski premijer koji se ne usudi izaci na lokalne izbore zbog 1,2% podrske biraca, zapravo hoce... Otkantali su Ruse zeleci bezcarinsko trgovati sa EU... Pa ce sada to napokon moci. Zasto sada i dalje zeli s Rusima bez carina trgovati??? Nemoze se tako u 2x ekonomska bloka trgovati bezcarinski... Odabralinste put i sada idite njime.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije