Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sabotaža vodova

Krim proglasio izvanredno stanje, odjeknula eksplozija i prekinuta opskrba strujom iz Ukrajine

Strujni naponi
Foto: Reuters
1/3
22.11.2015.
u 07:53

Nakon nestanka struje iz Ukrajine, "generatori republike Krima su pušteni u pogon. U 1.20 sati djelomično su priključeni gradovi Simferopolj, Jalta i Saki", objavilo je ministarstvo za izvanredna stanja.

Vlasti republike Krima objavile su tijekom noći da su uvele izvanredno stanje nakon potpunog prekida opskrbe električnom energijom iz Ukrajine, koji je prouzročen, navode ukrajinski izvori, sabotažom visokonaponskih vodova.

Ukrajinski izvori nisu naveli tko bi mogao biti odgovoran za tu sabotažu.

"22. studenog u 00.25 sati (22.25 sati po srednjoeuropskom vremenu) dogodio se prekid opskrbe električnom energijom koja na Krim dolazi iz Ukrajine", navodi se u priopćenju krimske podružnice ruskog ministarstva za izvanredna stanja.

"Odlukom uprave republike Krima na poluotoku je uvedeno izvanredno stanje", objavilo je ministarstvo.

Poluotok Krim, prije autonomna rusofonska republika u sastavu Ukrajine, pripojena je Ruskoj Federaciji u ožujku 2014., nakon referenduma organiziranog na Krimu nakon svrgavanja u Kijevu proruskog predsjednika Viktora Janukoviča. Zapad smatra referendum nezakonitim i ne priznaje aneksiju. 

Nakon nestanka struje iz Ukrajine, "generatori republike Krima su pušteni u pogon. U 1.20 sati djelomično su priključeni gradovi Simferopolj, Jalta i Saki", objavilo je ministarstvo za izvanredna stanja.

Kako navodi ruska agencija Tass, Krim se opskrbljuje strujom iz Ukrajine preko četiriju visokonaponskih vodova.

Dva voda su sabotirana u noći na petak,  izvijestila je ukrajinska novinska agencija UNIAN.

Ruska agencija RIA Novosti navodi da se sabotaža dogodila u okolici Hersona, na sjeveru Krima, na ukrajinskom teritoriju.

Čini se da su i druga dva voda izbačena iz pogona nakon eksplozije u noći na nedjelju. Ne zna se tko je odgovoran za tu sabotažu.

Prvi potpredsjednik vlade republike Krima, Mihail Šeremet, kako prenosi TASS, rekao je da taj poluotok može pokriti tek polovinu potreba za električnom energijom.

>> Proruski separatisti na istoku Ukrajine nezadovoljni jer Putin sve investicije gura na Krim

>> Rus (25) kupio oklopni transporter kojim želi otići na Krim

Komentara 13

Avatar lvan12
lvan12
08:55 22.11.2015.

Bas se slucajno poklopilo s drugom godisnjicom pocetka zbivanja na maidanu...

VL
????
09:39 22.11.2015.

Hm, sigurno je samo da nisu ni Ukrajinci ni Rusi to napravili jer nikome od njih to nije u interesu. Ukrajinci mogu samo isključiti struju ako ju ne žele slati na Krim, a Rusi nemaju zašto sabotirati dalekovod koji opskrbljuje njih. A ovi pacijenti iz IS-a su se prijetili i Rusiji, a i Ukrajina bi im kao kršćanska zemlja mogla biti cilj. Možda ima među krimskim Tatarima povratnika iz Sirije.

PE
pessimus
09:17 22.11.2015.

treba se toplo nadati da na zimu neće doći do pucanja plinovoda kojim teče ruski zemni plin u ukrajinu i dalje na zapad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije