Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAC I ARZ

Krediti HAC-a i ARZ-a: Kazna za prijevremenu otplatu 16 mil. eura!

'22. 10. 2008., Tuhobic - Nakon 38 godina izgradnje, u podne je premijer Ivo Sanader otvorio je puni profil autoceste Rijeka-Zagreb, u ukupnoj duzini od 146,5 kilometara. Otvoreno je preostalih 14 i p
'Goran Kovacic/Vecernji list'
02.01.2012.
u 21:00

1. srpnja 2009. Sanader daje ostavku, a RZ i HAC šalju mandatna pisma u kojima pristaju na kredite JP Morgana

Dok je 1. srpnja 2009. godine Ivo Sanader u Banskim dvorima priopćavao da je on svoju dionicu odradio i da daje ostavku na mjesto hrvatskog premijera, istodobno su iz Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka – Zagreb otišla u investicijsku banku JP Morgan mandatna pisma u kojima te dvije državne tvrtke pristaju na uvjete kredita po kamati od 9,37 posto. HAC je po toj enormno visokoj kamati pristao zadužiti se za 100 milijuna eura, a ARZ na 135 milijuna eura na rok otplate od pet godina.

Nepovoljni uvjeti

Izrazito nepovoljni krediti koje su HAC i ARZ digli kod JP Morgana pokazuju koliko se neracionalno trošilo u državnim tvrtkama da su neke, poput ARZ-a, dovedene pred financijski slom, o čemu je Večernji list pisao.

HAC i ARZ su pristali pritom glavnice kredita platiti odjednom nakon pet godina, a svake godine plaćaju kamatu na to od 9,37 posto.

ARZ tako godišnje plaća oko 13 milijuna eura JP Morganu samo kamate. Ukupno će u pet godina na tih 135 milijuna eura platiti 65 milijuna eura kamata! No, kako doznajemo od dobro upućenih, pregovore s JP Morganom vodio je tadašnji član uprave HAC-a Josip Sapunar, koji je u biti dogovorio sve uvjete kredita i za ARZ. Ali svi uvjeti kredita baš i nisu bili znani ni kada su poslana mandatna pisma, a ni u rujnu kad su ugovori i potpisani. Naime, u ugovorima je navedeno da će u slučaju prerane otplate kredita biti naplaćene kazne, ali nije naveden njihov iznos. Tek dvije godine poslije u ARZ-u su, navodno, uspjeli doznati da je iznos te kazne čak 16 milijuna eura!

Aranžer obveznica

Ozbiljnu sumnju na kreditne aranžmane HAC-a i ARZ-a s JP Morganom baca i podatak da su im iz jedne druge velike svjetske banke – Deutsche Bank – navodno u to vrijeme nudili kredite s oko 6,4 posto kamata. Stoga se neki naši sugovornici pitaju kome je otišla ta razlika od 50 posto kad se uzme u obzir kamata DB-a i JP Morgana.

Koliko je taj kredit bio nepotreban ARZ-u, pak, svjedoči podatak da su u toj tvrtki odmah oročili 90 milijuna eura po kamati od 6,5 posto jer im taj novac u biti nije ni trebao. Još uvijek je oročeno oko 50 milijuna eura tog kredita na koji plaćaju kamatu od 9,37 posto. Ranija otplata kredita im se ne isplati zbog izrazito visoke kazne.

Dobro upućeni u javne financije znakovitim drže i to što je te godine kada su sklopljeni izrazito nepovoljni krediti za HAC i ARZ upravo JP Morgan bio jedan od aranžera izdanja hrvatskih obveznica na američkom tržištu, i to 1,5 milijardi dolara s rokom dospijeća od 10 godina i s kamatom od 6,75 posto.

Komentara 114

DU
Deleted user
22:27 02.01.2012.

Ljudi! Tu je neko digel lijepu proviziju za taj kredit!

ZV
zveket
23:18 02.01.2012.

Da mi je dobit 5 minuta sa ovom spodobom

KR
krešica
22:09 02.01.2012.

02.01.2012. u 22:02h zeleni vlak je napisao/la: ---------- Uh, kad bi samo HDZ bio kriv. Ima još krivaca. Jako puno, samo se sakrivaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije