Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OVO JE KATASTROFA

Krave ne znaju kamo bi sa sobom, ne jedu i daju 40% manje mlijeka

krava
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
23.07.2015.
u 20:30

– Ni same ne znaju kamo bi sa sobom. Samo piju vodu, a jedu vrlo malo, i to uglavnom navečer, kada malo zahladi – kaže Klasnić.

Ivan Klasnić iz Slavonskog Kobaša na svojemu OPG-u ima 23 muzne krave i 18 junica, koje pod ekstremno visokim temperaturama odbijaju hranu. Krave su uznemirene i daju od 30 do 40 posto manje mlijeka, a i ono što se dobije, slabije je kvalitete jer ne uzimaju dovoljno hranjivih sastojaka.

– Ni same ne znaju kamo bi sa sobom. Samo piju vodu, a jedu vrlo malo, i to uglavnom navečer, kada malo zahladi – kaže Klasnić.

On stoku svakoga dana rano ujutro i pred zalazak sunca vodi na pašu. To je, ističe, jedino vrijeme kada ih može izvesti iz staja jer su iskustva s popodnevnom ispašom katastrofalna. Bilo je slučajeva da su krave doživjele toplinski udar pa je morao zvati veterinara da ih cijepi i spriječi najgore. Jedva su ostale žive.

– Kod nekih je prinos mlijeka prepolovljen, kod nekih su gubici ipak manji. Veliki proizvođači staje možda mogu rashladiti klima-uređajima, a mi mali, nažalost, možemo samo čekati da ove vrućine već jednom prođu – kaže Klasnić.

Godišnje proda oko 80.000 litara mlijeka, a ostatkom hrani teliće jer mu je tako isplativije. Unatoč tome, zbog najavljenog smanjenja otkupne cijene, i rezanje proizvodnih kapaciteta čini mu se neizbježnim.

>>Tri brata i pet bikova u 'borbi' za zemlju

>>Dobrovoljnim oznakama ‘kvalitete’ tvrtke plaćaju povjerenje potrošača

Komentara 4

KU
Kurciban
15:36 24.07.2015.

Ne plaće on zbog krava, već zbog mlijeka. U kakvim uvjetima ih drži, dobro je da su i žive. Krave izrazito loše podnose vrućine, a vrlo lako ih se može ohladiti s običnim crijevom s prskalicom i vodom. Vratit će im se apetit i proizvodnja mlijeka...

LA
larala
08:25 24.07.2015.

krave ne daju manje mlijeka, daju ga koliko bi i inace davale da se ne šopaju razno-raznim glupostima koja im se stavlja u hranu.... dajte sad samo tražite subvencije za klima uređaje u stajama, možda vas opet država izlevati

IV
ivanperzan
11:01 24.07.2015.

da, staja izgleda dosta prostrana i prozračna pa ne vidim razlog za visoke temperature

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije