Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GUBE SVOJSTVA

Kratak rok trajanja: Evo koliko dugo možete imati benzin i dizel u spremniku goriva

Gorivo od danas drastično jeftinije, litra benzina manje od 10 kuna
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
03.11.2023.
u 12:00

Postoji i način provjere dotrajalosti goriva, a to je da bi se lampica na motoru trebala upaliti nakon što staro gorivo uđe u motor.

Znate li koliko dugo možete ostaviti gorivo u spremniku automobila? Mnogi će automobile bez problema ostavljati više mjeseci na parkiralištima i u garažama ne razmišljajući o tome, no gorivo ipak ima relativno kratak rok trajanja i na to bi trebali obratiti pozornost kako ne bi došlo do problema s autmobilom 

Kako savjetuje Revija HAK, benzin i dizel ne bi smjeli biti u spremniku dulje od dva do tri mjeseca jer nakon tog perioda gube svojstva i tako su potencijalna opasnost za motor.  U biodizelu s kojim se miješa dizelsko gorivo ima bakterija koje nakon nekog vremena počnu stvarati muljevite naslage, a moguća je i korozija goriva ili začepljenje sustava dovoda goriva.

GALERIJA Jeftiniji od EU vozila: Dva nova kineska automobila stigla u Hrvatsku 

Gorivo od danas drastično jeftinije, litra benzina manje od 10 kuna
1/20

Motor može imati probleme s pokretanjem, paljenjem, grubim radom u praznom hodu, odnosno gubitkom snage pri ubrzavanjima.

Postoji i način provjere dotrajalosti goriva, a to je da bi se lampica na motoru trebala upaliti nakon što staro gorivo uđe u motor. Stoga je potrebno odvesti automobil u servis i izbaciti gorivo koje više ne vrijedi. 

VIDEO Vozili smo kineski SUV Forthing T5 Evo

Ključne riječi

Komentara 24

TI
Tihomir1976
12:21 17.11.2021.

Znači sve gorivo na benzinskim postajama je proizvedeno unutar dva do tri mjeseca. Vauuu ! Pa nije to mlijeko da se pokvari !

BL
Blankaa
09:56 17.11.2021.

Ja sam čula da gorivo može biti u tanku samo 24 sata a onda treba pozvati nekog člana osudene kriminalne organizacije da ga pretoči i uništi...

Avatar Oneill
Oneill
09:57 17.11.2021.

Na sve strane oropagande samo troši i troši koja budalaština.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije