Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni krah

Kraljica reciklaže utajila 3700 tona PET-ambalaže i 80 milijuna kuna

bbs
Boris Ščitar(PIXSELL
01.07.2010.
u 08:52

Vlasnica BBS-a Barbara Bešenić iz Podruta kod Novog Marofa tvrdi da duguje samo 20-ak milijuna kuna.

Prije četiri godine mediji su je prozvali kraljicom reciklaže. Danas je njezina tvornica, prva u Hrvatskoj za preradu PET-ambalaže, na korak do stečaja.

DORH istražuje

Ona je Barbara Bešenić, članica HDZ-a i nekadašnja saborska zastupnica, ali i osuđenica u bivšoj Jugoslaviji te vlasnica BBS-a, tvornice za reciklažu ambalažnog otpada u Podrutama kraj Novog Marofa.

Kako su nam potvrdili u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, toj je tvornici više od godinu dana blokiran žiro-račun jer je više vjerovnika, a među njima i Fond, podnijelo zahtjev za ovrhu.

BBS je samo tom fondu sa zateznim kamatama dužan 5,3 milijuna kuna naknade za isporučenu PET-ambalažu. Unatoč tome, toj tvrtki nije oduzeta koncesija za oporabu, odnosno reciklažu.

Ministarstvo zaštite okoliša, koje dodjeljuje koncesije, poziva se na Zakon o koncesijama, prema kojemu BBS, unatoč blokadi i dugovima, ne zadovoljava uvjete za oduzimanje. Ipak, 2. prosinca 2009. godine obustavljena mu je isporuka PET-ambalaže, a u Fondu kažu da Ministarstvo financija na zahtjev Državnog odvjetništva vodi istragu o poslovanju BBS-a. Rezultati te istrage nisu poznati.

No, prema informacijama Večernjeg lista, Porezna uprava je navodno utvrdila da je BBS utajio 3700 tona PET-ambalaže i tako oštetio državu za više od 80 milijuna kuna.

BBS je, navodno, izdavao lažne fakture te zajedno s trgovcima i skupljačima od Fonda izvlačio 0,62 lipe po PVC-boci koje nikad nisu prikupljene i reciklirane.

Dužni smo 23 mil. kn
Barbara Bešenić pak tvrdi da je utaja boca apsolutna laž. Potvrđuje da je tvrtka dužna 23 milijuna kuna, ali da je razlog tome kriza, odnosno 30-postotni pad cijene proizvoda koji nakon reciklaže prodaju na stranom tržištu.

– Unatoč krizi koja nas je dotukla, Fond je za sto posto povisio cijenu naknade za PET-ambalažu – ljutita je Barbara Bešenić.

Komentara 29

DM
dr_max
09:01 01.07.2010.

Vjesticu odmah iza resetaka i ne pustati je van dok se ne dokaze da je nevina!

BS
blade_st
09:05 01.07.2010.

e jesu dosadni sa ovim pustim optuzbama... kad ce vec jednom neki clanak sa sudskom presudom i slikom iz lepoglave?

ZA
zagabria1
09:25 01.07.2010.

tipičan hrvatski poduzetnik/ca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije