Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROĐENDAN LEGENDE

Kraljevska pizza margarita ispečena prije 120 godina

15.06.2009.
u 18:36

Legenda kaže: talijanska kraljica Margarita Savojska poželjela je davne 1889. godine nahraniti svoj narod pa je na dvor pozvala najboljeg majstora pizza u Napulju Raffaelea Esposita Brandija. Esposito se dao na posao i pripremio je pizzu u bojama talijanske zastave (rajčica – crveno, mozzarella – bijelo, bosiljak – zeleno) i nazvao je kraljičinim imenom.

Napuljske ulice feštaju
Točno 120 godina poslije, Napolitanci su izišli na ulice proslaviti rođendan jednog od najglasovitijih talijanskih specijaliteta – pizze Margarite, koja se ponosi svojim “kraljevskim pedigreom”. Gradske vlasti za taj su jedinstven događaj priredile bogat program, uz brojne ulične performanse sa stotinjak zabavljača koji su kružili gradom u odjeći kakva se nosila potkraj 19. stoljeća. Čak se i dvojnica savojske kraljice provozala napuljskim ulicama u kočiji.

Original iz Brandija
Svi oni znaju da je original samo jedan, nastao u pizzeriji Brandi, koja je te – danas već davne 1889. – otvorena pod imenom “Pietro... e basta cosi”, a sve ostale samo su više ili manje dobre kopije te najjednostavnije, ali mnogima najdraže pizze. Brandijevi potomci i danas u svom lokalu s ponosom izlažu zahvalnicu kraljevskog dvora u kojoj se ističe kraljičino zadovoljstvo tim kulinarskim draguljem.

A uz ploču izvješenu na 100. rođendan na ulazu u pizzeriju, uskoro će osvanuti i nova, s proslave 120 rođendana. Pizza Margarita omiljena je poslastica i na hrvatskim trpezama. Zbog jednostavnih sastojaka od kojih je načinjena, ova je pizza među manje kaloričnima, a njezinoj popularnosti pridonosi i cijena.

U našim pizzerijama može se dobiti za 30-ak kuna. Premda ovo jelo nutricionisti najradije ne bi preporučili svojim klijentima u potrazi za zdravim životom, zanimljiv je podatak da se nogometaši Dinama nakon utakmice redovito časte pizzama.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije