Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BAVARSKI IZBORI

'Kralj Seehofer' sukobio se s Merkel zbog naplate cestarine

horst seehofer
Reuters/PIXSELL
16.09.2013.
u 21:45

Horst Seehofer svoju je kampanju temeljio na uvođenju naplate autocesta strancima, ali to diskriminira ostatak EU

“Super-Horst”, “Njemačka slavi kralja Horsta” vrištalo je s naslovnica njemačkih listova dan nakon trijumfalne pobjede Horsta Seehofera (64) na parlamentarnim izborima u Bavarskoj. Pobjeda kandidata Kršćansko-socijalne unije Seehofera nije iznenađenje jer CSU neprekidno vlada Bavarskom od 1957., ali nitko nije očekivao da će osvojiti apsolutnu većinu. Od 180 mjesta u bavarskom parlamentu CSU, sestrinska partija Kršćansko-demokratske stranke CDU Angele Merkel, osvojila je 101 mandat.

CSU je osvojio 47,7 posto, a najljući politički protivnik Socijaldemokratska partija SPD 20,6 posto glasova. Tako je CSU vratio apsolutnu većinu i sam će sastaviti vladu. Na izborima prije pet godina CSU nije mogao bez liberalnog FDP-a koji sada nije uspio prijeći izborni prag od pet posto. Izbori u Bavarskoj održani su točno sedam dana prije saveznih izbora i postavlja se pitanje može li sada Angela Merkel na krilima Horsta Seehofera ponoviti sličnu pobjedu. No Merkel i Seehofer nisu jedinstveni u politici. Sukobljavaju se oko uvođenja naplate autocesta u Njemačkoj.

– Seehofer je svoju kampanju temeljio na uvođenju cestarine svim strancima, a Merkel je decidirano protiv – komentirao je Josip Juratović, SPD-ov zastupnik u Bundestagu. Naime, Merkel je svjesna da ne može uvesti cestarine samo strancima jer bi time diskriminirala ostale građane EU, a Seehofer je rekao da neće potpisati koalicijski ugovor bez naplate autocesta.

>>Kandidat za kancelara pokazao srednji prst kritičarima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije