Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ideološki konflikt

Krah SAD-a: Rat republikanaca i demokrata ugrozio državu

capitol hill (1)
Reuters/Pixsell
08.10.2013.
u 11:17

Američki su kongresnici ideologiju pretpostavili čak i zdravom razumu

U Washingtonu su zatvoreni muzeji, deseci tisuća državnih službenika na prisilnom su odmoru koji neće biti plaćen, brojni turisti nezadovoljno šeću polupraznim ulicama glavnog američkog grada... Rezultat je to blokade rada vlade koja je ostala bez proračuna, prvi put u zadnjih 17 godina, nakon što se dva doma američkog Kongresa nisu do prvog listopada dogovorila o privremenom financiranju rada saveznih državnih službi.

Zastupnički dom Kongresa i Senat ne pronalaze zajednički jezik oko Obamina zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju koji je stupio na snagu prvog listopada. Amerika je u situaciji da zbog svađa političkih elita država ne može funkcionirati onako kako to građani od svoje administracije očekuju. Pitaju se stoga jesu li ideološke podjele između republikanaca i demokrata prešle granicu zdravog razuma, koliko su u stanju ugroziti državne interese zbog svojih političkih neslaganja i želje za vlašću te zašto i sebi ne umanje primanja ili naknade za rad u Washingtonu jer poput stotina tisuća trenutačno ugroženih saveznih službenika primaju plaću iz proračuna?

Međusobne optužbe

Trenutačna obustava rada vlade kulminacija je višegodišnje političke polarizacije u SAD-u. Demokrati su liberalnija, lijeva politička opcija. Nisu protiv abortusa i istospolnih brakova, socijalno su osjetljivi, a trenutačno su u prednosti jer imaju svog predsjednika u Bijeloj kući. Njihovi ih protivnici kolokvijalno nazivaju “komunistički orijentiranima”. Republikanci su desna politička struja, konzervativniji su, skloni elitizmu u businessu te čvrsto vezani za Wall Street, bankare, vojnu industriju i američke milijunaše kojima su skloni pomagati u poreznim olakšicama.

– Američki je politički sustav nastao na modelu iz 18. stoljeća kada se smatralo da nitko zbog svoje stranke neće ugroziti funkcioniranje države. Sada je ideologija ušla u igru i jasno je da se događaju takve stvari. Kada je kreiran sustav, nitko nije mogao ni zamisliti da će političari u budućnosti zdravom razumu pretpostaviti ideologiju – kaže analitičar dr.Žarko Puhovski.

Obama je potpisao zakonsku mjeru kojom omogućuje da svi pripadnici američkih oružanih snaga budu plaćeni na vrijeme. Zabrinut je za civilne zaposlenike ministarstva obrane poručivši im da “zaslužuju bolje od ovog nefunkcionalnog Kongresa jer “vaš talent i odanost održavaju našu vojsku najboljom na svijetu”. Ekonomski stručnjaci upozoravaju da će zastoj u radu vlade, potraje li više od dva tjedna, usporiti ionako recesijom oslabljenu ekonomiju. Poruke ne dopiru do Capitol Hilla na kojem ni jedna strana ne želi popustiti optužujući se međusobno, a republikanci tvrde da “mora postojati minimum poštenja prema Amerikancima kad je u pitanju Obamin zdravstveni zakon – Obamacare”. Blokada nanosi štetu državi i građanima, ali neće utjecati na ono oko čega se dva doma Kongresa spore. Za republikance je Zakon o zdravstvenom osiguranju Obamina podmetaljka te ga žele odgoditi još godinu dana. Demokrati, među kojima također ima nezadovoljnih predsjednikovom zdravstvenom reformom, poručuju da se u Americi moraju poštovati dvije stvari – plaćanje poreza i provođenje zakona. Predsjedavajući Zastupničkog doma, republikanac John Boehner brani svoju stranku naglašavajući da Obamin zakon nije dobar za građane i oni će biti ustrajni u prolongiranju njegove primjene. Sedamdeset i dva posto ispitanika ne odobrava ponašanje američkih političkih stranaka, a čak 49 republikanaca slaže se s mišljenjem svojih predstavnika u Kongresu. Čak i među onima koji ne odobravaju predsjednikov zakon o zdravstvenoj zaštiti, 59 posto tvrdi da blokada neće prisiliti vladu na promjene.

Možemo samo gledati

Većina Amerikanaca ipak optužuje republikance za trenutačno stanje, dok 35 posto glasača optužuje Obamu i demokrate. Ankete potvrđuju da je blokada rada vlade posebno loša za republikance koje većina Amerikanaca doživljava kao “razmaženu djecu” jer nisu dobili ono što su htjeli te prkose, ne samo “roditeljima” – Obami i državi, nego i svima drugima. “Mislim da Bijela kuća može samo sjediti i gledati. Ne mislim da postoji išta što se može sada učiniti dok se svađaju u Kongresu”, poručio je bivši Obamin savjetnik Robert Gibbs.

Obama je svjestan razlika između republikanaca i demokrata te se obzirno pojavljuje u javnosti ne želeći narušiti svoj ugled. Prepušta suprotnom taboru da se međusobno svađa. I John McCain naglasio je da republikancima nedostaje zdravog razuma.

– Za nekoliko tjedana bit postignut kompromis, obje će strane po malo popustiti i vjerojatno će doći do blage odgode reforme – kaže ekonomist Ljubo Jurčić.  

>> Deset neobičnih posljedica obustave rada američke vlade

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije