Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Janaf

Kovačević: Kreirao sam politiku u državi, zaleđe mi ne treba

storyeditor/2023-05-16/PXL_160523_99926746.jpg
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/3
17.05.2023.
u 08:19

Optužnica u aferi Janaf postala je pravomoćna, no Dragan Kovačević i dalje tvrdi da je riječ o montiranom procesu

Optužnica u aferi Janaf, priči koja je svojevremeno uzdrmala politički vrh države, 10 mjeseci od njezina podizanja, postala je pravomoćna, i to iz drugog pokušaja. Odlučilo je tako jučer optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Tamare Pleše, nakon što je ponovo saslušalo argumentaciju USKOK-a i obrane. Kovačevićeva obrana je utorak, prema riječima njegove odvjetnice Jelene Batarelo, tražila da se optužnica vrati USKOK-u na doradu, no sud joj nije udovoljio.

Nije zločin slati SMS

Inače, obrane predvođene Kovačevićem prije su tražile da se iz spisa kao nezakoniti izdvoje neki dokazi, uključujući i snimke tajno snimljenih razgovora te SMS poruke do kojih su istražitelji došli tajno prateći i prisluškujući Kovačevića određeno vrijeme. Sud im prijedlog nije prihvatio na sjednici optužnog vijeća lani u studenome, smatrajući da je riječ o zakonitim dokazima, a stav suda je potvrdio i Visoki kazneni sud (VKS), koji je nedavno odbio žalbe obrana na tu odluku. Zanimljivo je što je Kovačevićeva obrana tražila da se SMS poruke izdvoje iz spisa kao nezakonit dokaz, dok je sam Kovačević jučer, na pitanje o tim porukama i komunikaciji koju USKOK navodi u optužnici, kazao da on iza tih poruka - stoji.

- Što je zločin nekome slati SMS poruke - pitao je Kovačević novinare.

I on i njegova obrana ustraju u tvrdnjama da je riječ, kako navode, o montiranoj optužnici u kojoj nema ni trunke dokaza. Kovačević je jučer tako, odgovarajući na pitanja novinara, pred sudom ponovio da je riječ o montiranom procesu koji je bio usmjeren na to da se njega makne s pozicije šefa Janafa jer, kako je kazao, nije htio dati ostavku, koja je, tvrdi, od njega tražena. Lijepe riječi nije imao ni za Vladislava Veselicu i Stjepana Adanića koji su trenutačno u upravi Janafa. Na pitanje hoće li postupak iskoristiti i da bi se razračunao s njima, Kovačević je kazao da su oni "jadni što su živi". Iako od početka pokretanja istrage protiv njega tvrdi da je žrtva politički montiranog procesa koji se, kako tvrdi, protiv njega vodi bez ijednog dokaza, na opetovana pitanja tko ga politički progoni nije dao odgovor, a na pitanje je li imao političko zaleđe, kazao je:

- Meni političko zaleđe ne treba jer sam ja kreirao politiku u ovoj državi.

Apelirao je na sud da suđenje što prije počne i završi, te je kazao da je bolje da ga proglase krivim za godinu dana, nego da ga nakon 10 godina oslobode krivnje. I dok on tvrdi da dokaza nema, USKOK, očekivano, misli sasvim drukčije. Krešimir Ostrogonac, zamjenik v.d. ravnateljice USKOK-a, kazao je da je sud u cijelosti potvrdio optužnicu onako kako ju je USKOK podigao.

- Optužnica je podignuta protiv Dragana Kovačevića i još šest osoba. U tri točke tereti ih se za primanje i davanje mita, nezakonito pogodovanje i poticanje na ta djela. Ukupna vrijednost dodijeljenih poslova za koje sumnjamo da su dodijeljena na takav način je oko 100 milijuna kuna. Tijekom postupka predloženo je saslušanje više desetaka svjedoka. Očekujemo da će suđenje početi uskoro. Spis sada treba biti dodijeljen raspravnom sucu koji će zakazati raspravu - kazao je Ostrogonac.

Upitan hoće li tijekom suđenja biti saslušani i neki političari, s obzirom na to da su se oko kluba u Slovenskoj spominjali ministri, predsjednik države, suprug bivše predsjednice države... kao posjetitelji tog famoznog kluba, Ostrogonac je kazao da o tome zasad ne može govoriti jer će svoje dokazne prijedloge iznijeti na sudu.

Saslušano 150 svjedoka

Kovačević je prije ustvrdio da je u istražnom zatvoru bio mjesecima zbog svjedoka, a da ih je, kako je kazao, u optužnici saslušano samo devet. Ostrogonac je na to kazao da je to Kovačevićevo viđenje dosadašnjeg dijela postupka, a da će u konačnici zadnju o svemu reći sud.

- Tijekom istrage ispitani su svi predloženi svjedoci. To se moralo napraviti da bi se znalo imaju li ili nemaju saznajna o predmetu postupka - kazao je Ostrogonac.

U optužnici se navodi da je tijekom istrage u aferi Janaf ispitano 150 svjedoka. Osim Kovačevića, USKOK još tereti Krešu Peteka, Vladu Zorića, Damira Vrbanca, Vatroslava Sablića, Ivana Širića i Edu Seifrieda. Prema optužnici, USKOK tereti Kovačevića da je s Krešom Petekom dogovorio da će Petekovoj tvrtki Elektrocentar Petek davati poslove s JANAF-om u zamjenu za novčanu nagradu. Prema USKOK-u, Kovačević je od Peteka primio ukupno 6,2 milijuna kuna u gotovini, Zorić oko 550.000 kuna u gotovini, a Vrbanc ukupno oko 600.000 kuna u gotovini. USKOK tvrdi da je Petek uz pomoć Kovačevića, Vrbanca i Zorića dobio poslove s JANAF-om vrijedne 64,4 milijuna kuna.

>>VIDEO Dragan Kovačević dao izjavu nakon sjednice Optužnog vijeća

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije