Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
put prema eu

Kosovari zadovoljni EK-ovom studijom izvodljivosti za Kosovo

Atifete Jahjaga
Žarko Bašić/Pixsell
10.10.2012.
u 20:07

- Studija izvodljivosti potvrđuje da je Kosovo spremno otvoriti razgovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, nakon ispunjavanja kratkoročnih prioriteta - navodi se u izjavi kosovske predsjednice

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga i premijer Hashim Thaci pozdravili su rezultate studije izvodljivosti koju je izradila i danas objavila Europska komisija i ocijenili kako ona otvara put prema početku razgovora o postupku stabilizacije i pridruživanja između EU i Kosova, doznaju agencije Beta i Tanjug, a prenose mediji u Srbiji.

- Studija izvodljivosti potvrđuje da je Kosovo spremno otvoriti razgovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, nakon ispunjavanja kratkoročnih prioriteta - navodi se u izjavi kosovske predsjednice, dostavljenoj novinarima te ocjenjuje kako SSP predstavlja "prvi veliki korak zemlje na putu učlanjenja i pune integracije u EU". Thaci drži kako je usvajanje studije izvodljivosti "poseban događaj za Kosovo", a ovu godinu je nazvao "godinom uspjeha i konkretizacije europske agende Kosova". Šef Ureda EU na Kosovu, slovenski diplomat Samuel Žbogar izjavio je da studija izvodljivosti za Kosovo potvrđuje spremnost Prištine za početak pregovora o procesu stabilizacije i pridruživanja.

- Ova studija je jasno potvrdila da nema zakonskih smetnji za ostvarivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i EU. Sa zakonskog stajalita EU, može se zaključiti sporazum s Kosovom. Različiti stavovi o neovisnosti Kosova, zemalja članica EU ne predstavljaju smetnju da Kosovo ostvari obaveze iz SSP-a - rekao je Žbogar. Mediji u Srbiji podsjećaju kako je Europska komisija ocijenila u današnjem izvješću da je Kosovo u velikoj mjeri spremno otvoriti pregovore o SSP i "ukoliko se ostvari određeni napredak, preporučit će smjernice za pregovore".

>> 'Kosovo o unutrašnjim pitanjima neće razgovarati sa Srbijom'

Ključne riječi

Komentara 4

AN
ankicascreiber
20:22 10.10.2012.

kakvi su to jugonostalgicari u vecernjaku!?!?!? Kakvo Kosovo, sto nas briga kosovo. Jedina briga koju Hrvatska ima prema kosovu je da postoji snazan vizni rezim. Ne bi zivjela na kosovu da mi je godisnja placa milijun jureka.

Avatar madcap
madcap
20:23 10.10.2012.

Što reći osim bravo Kosovari. To Kosovo izgleda napreduje, i moglo bi se lako dogoditi da uđu u EU prije Srbije. Dotle će istovremeno Srbija s Nikolićem i Dačićem prodavati muda za bubrege i pričati o "celovitosti Srbije garantovane Ustavom", i kako "nije bilo genocida u Srebrenici" te druge nebuloze i/ili floskule koje ništa dobrog neće donjeti građanima Srbije. Postat će zaostala država 3. svijeta u srcu Europe, a Kosovo neće vratiti. Ni o podjeli neka ne sanjaju, jer od toga nema ništa.

OB
-obrisani-
20:39 10.10.2012.

kosovo je dio europe, jeste da je malo, 1 1/2 h voznje, cak bi reko nesto sto ne bi bilo ni potrebno govoriti o njoj ako ne bismo ljude uvazavali koji tamo zive..dakle ravnopravnost i sloboda ljudi....i mislim da zaza europu je kosovo beznacajno u ljudstvu,jer dva i pol miljuna albanaca za europu je ko jedna stolica u kino. ko kap u moru neznacajno, eto danas je Albanija postala Kandidat za uclanjenje u EU.dakle ima isti status ko srbija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije