Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekonomisti u opatiji

Kosor: Na putu smo da stignemo na put izlaska iz recesije

opatija, ekonomija, kosor, josipović (1)
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
1/5
10.11.2010.
u 11:59

Predsjednik je pozvao Vladu da ubrza reforme u javnom sektoru i lokalnoj upravi bez obzira na izbore

– Na putu smo da stignemo na put izlaska iz recesije –  razdragano je danas izjavila predsjednica Vlade Jadranka Kosor na savjetovanju ekonomista u Opatiji. Njezin nastup bio je prožet optimizmom zbog napretka u pregovorima sa EU.

– Puno smo radili, odličan je to napredak, jako smo ponosni – rekla je premijerka koja je veći dio izlaganja govorila o uspjesima svoje Vlade poput povlačenja poreza solidarnosti, većih plaća, manjih nameta poduzetnicima, manjih dugovanja javnih poduzeća.
– Nije točno da se ne provodi program gospodarskog oporavka. Tražit ću da se bespogovorno provedu sve mjere predviđene u ovoj godini. Jedino u čemu nije uspjela promjena jest Zakon o radu.

Proračun nije lako donijeti jer u zadane okvire treba uklopiti nove izdatke: milijardu za veće kamate, troškove parlamentarnih izbora i troškove referenduma za EU.

– Malo je onih koji nisu tražili više novca, pa i enormno više – priznala je premijerka. Proračun inače mora biti gotov do ponedjeljka, a kako se doznaje u kuloarima, Vlada još nije sigurna da će dobiti suglasnost svojih koalicijskih partnera, prije svih SDSS-a Milorada Pupovca i HSS-a, čime se otvara mogućnost da proračun padne u Saboru.

I premijerka i ministar Šuker  kazali su da će se držati okvira koje su sami zadali tj. 108 milijardi kuna prihoda i 122 milijarde rashoda, ali nisu otkrili kako će to postići, s obzirom na to da imaju niz novih troškova, što znači da bi  postojeće rashode  morali smanjivati za nekoliko milijardi kuna  kako bi na njihovo mjesto ubacili nove. Druga je mogućnost rast zaduživanja i poreza.  Kao i niz puta dosad premijerka je kazala da nema konsenzusa o promjenama, nijedna lokalna vlast ili županija ne bi pristala na ukidanje općina, sindikati su protiv promjena radnog zakonodavstva. Ona nije uspjela čak ni ergelu preseliti.

>>Lovrinčević: Ako ne provedemo reforme, past će tečaj ili će doći MMF

Josipović: Ne odgađati reforme
Predsjednik države Ivo Josipović rekao je Vladi da ne odgađa reforme bez obzira na izbore. Treba ih i ubrzati, posebno reformu državne i lokalne uprave, a treba razmisliti i o poreznim poticajima.

Komentara 261

BE
belbezub
14:34 10.11.2010.

Mozda su u rodu s nasom suzanom?!

TA
tajči4
16:10 10.11.2010.

al si jadan spodobo svjetska

BU
Bugrer
20:56 10.11.2010.

tajči, jesi ti možda Jadranka Kosor?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije