Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspravlja se

Kosi toranj više neće biti – kosi

Kosi toranj u Pisi
YouTube
13.08.2013.
u 18:43

Toranj se između 2001. i 2013. uspravio za 2,5 centimetara

Kosi toranj u Pisi polako, ali sigurno nastavlja svoj put prema uspravnosti. Naime, prema godišnjim podacima nadležne službe zadužene za praćenje njegove nagibne strukture, toranj se između 2001. i 2013. pomaknuo za 2,5 centimetara prema uspravnom položaju.

Iako se pomak čini malen, to su dobre vijesti za ekipu promatrača koji su poznato talijansko obilježje počeli pratiti 2001. godine, piše The Huffington post.

Veći dio ''oporavka'' Kosog tornja dogodio se tijekom 11 godina rehabilitacije, počevši od 1992., tijekom kojeg se nagib pomaknuo sa 4,5 na 4,1 metar. Prva od tih intervencija ''spašavanja'', kao privremena mjera, sastojala se od pojačanja prvog kata čeličnim kabelima.

Nakon te uslijedile su nove intervencije, ovog puta ispod zemlje. Teren ispod tornja zamrznuli su te su izvađeni drevni kameni blokovi stari 150 godina. Ti kameni blokovi  zamijenjeni su nosačima i armiranim betonom u koji je toranj ''usidren'' pomoću čeličnih kabela postavljenih na dubini od 52 metra.

Konačna intervencija izvedena je u siječnju 1999. kada je iskopana zemlja pod tornjem, zbog čega se on morao spustiti i tako smanjiti nagib.

Za sve koji su na tome radili 2,5 centimetara pomaka postao je uspjeh, a opet zbog sporog napretka toranj još ostaje u kosom položaju po kojem je i prepoznatljiv. Stručnjaci tvrde da je toranj siguran iduća dva do tri stoljeća.

>> Tone u zemlju: Big Ben sve više podsjeća na Kosi toranj u Pisi

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije