Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
utjecaj se smanjuje

Izračunali koliko korištenje klime u automobilu utječe na potrošnju goriva

Klima uređaj u automobilu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
25.06.2023.
u 19:32

U gradu će potrošnja biti veća za oko 20 posto, a na autocestama, pri brzini od oko 100 kilometara na sat, za oko šest posto

Kako bi visoke ljetne temperature bile podnošljivije, mnogi se okreću klima uređajima. Osim u domovima i na radnim mjestima, klimu je uobičajeno paliti i u automobilima. Ipak, potrebno je uzeti u obzir i kako korištenje klime u automobilu utječe na potrošnju goriva. Njemački automobilski klub (ADAC) zbog toga je istražio točne podatke. 

Naime, zahvaljujući modernim klimatizacijskim sustavima, utjecaj na potrošnju polako se smanjuje. Potrošnja u prosjeku raste od 10 do 15 posto, no na to utječu i uvjeti u kojima se vozi, prenosi N1.

Primjerice, u gradu će potrošnja biti veća za oko 20 posto, a na autocestama, pri brzini od oko 100 kilometara na sat, za oko šest posto. Najveća potrošnja je kada automobil stoji, odnosno i do 70 posto

VEZANI ČLANCI:

VIDEO Porast temperature u parkiranom automobilu: Za 22 minute sa 25 na 50 stupnjeva

Komentara 1

HO
homofobic
00:26 01.07.2023.

Klimatizacija trosi manje goriva nego otvoren prozor!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije