Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispred bivše koprivn

Koprivnički branitelji: "Ne dirajte nam spomenike!"

'14.06.2012., Koprivnica - Press konferencija clanova vodstva koordinacije braniteljskih udruga proizaslih iz domovinskog rata zbog, po njima, nezakonitog uklanjanja spomenika stradalim braniteljima 1
'Marijan Susenj/PIXSELL'
15.06.2012.
u 14:33

U kampusu tvrde kako nije bilo namjere trajnog uklanjanja i da su pogriješili što o radovima nisu obavijestli široku javnost

Spomenika nema, spomenika ima. Kao u nekom krimiću izmjenjivale su se zadnja dva dana informacije o tome gdje je i zašto nestao spomenik braniteljima 117. brigade i nastavnog središta ispred bivše koprivničke vojarne, današnjeg Kampusa. Uklonjen je navodno još prije tjedan dana, a koprivnički branitelji to su primijetili tek u srijedu ujutro.

Pokrenuli vlastitu istragu

Kako ih nitko o tome nije obavijestio, pokrenuli su vlastitu istragu. Spomenik nastavnog središta pronašli su u Muzeju grada Koprivnice, ali ne i onog 117. brigade kojim se svi ponose. Nakon što je Mladen Pavković iz Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Koprivnice u medijskom priopćenju osudio čin uklanjanja spomenika i za četvrtak najavio presicu ispred bivše vojarne, za koji sat stigao i odgovor direktorice Kampusa. Ustvrdila je kako je riječ o sanaciji prostora u okviru kompleksa i da "nikad nije postojala namjera za trajnim uklanjanjem spomenika te je planirano i promtno njegovo vraćanje na prvobitno mjesto". Slučajno ili ne, u kasnim večernjim satima spomenik 117. brigadi ponovno je osvanuo na ulazu u Kampus, ali ne i onaj nastavnog središta, što je donekle i razumljivo jer tamo više nije vojarna i vlasnik prostora je Grad.

- Zadovoljni smo što se spomenik brigadi vratio, iako je nejasno što se na njemu rekonstruiralo, ali nismo zadovoljni što nedostaje obilježje nastavnog središta - rekao je Pavković i istaknuo da je iz koprivničke vojarne na ratišta otišlo 5000 branitelja od kojih je 38 poginulo, a stotine njih je ranjeno. S obzirom da je spomenik 117. brigadi registriran kod nadležnih državnih institucija, dodao je, nitko nema pravo bilo što micati bez da se o tome provela bilo kakva rasprava ili da se o tome obavijestilo one koji su spomenike podigli - braniteljske udruge i KC-KŽ županiju.

Dragutin Kralj, ratni zapovjednik 117. brigade, također nije skrivao ogorčenje.

Nebriga o braniteljima

- Zgranuti smo. Netko za ovo mora politički, ali i kazneno odgovarati. Da se nije reagiralo, vjerojatno spomenika više nikad ne bi bilo - kazao je Kralj i dodao da je to samo nastavak gradske nebrige o koprivničkoj brigadi, koja lani jedina u Hrvatskoj nije imala proslavu svoje 20. obljetnice.

Direktorica Kampusa u priopćenju se ispričala svim građanima, braniteljima i uvrijeđenima nastalom situacijom. Do nesporazuma je došlo, kaže, jer su napravili propust što o svemu nisu obavijestili javnost.


Komentara 2

Avatar tkozna
tkozna
08:14 16.06.2012.

Treba čuvati svetinje Domovinskog rata. .....

Avatar pretorijanac
pretorijanac
15:24 16.06.2012.

Koji su ovo likovi ! .......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije