Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BILATERALA U PODGORICI

Kopnena granica za RH riješena, za Crnu Goru nije

Zadar: Sastanak ministara vanjskih poslova Hrvatske, Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
1/4
08.05.2021.
u 10:19

Morska granica: obje se države slažu da je tek treba utvrditi

Za Hrvatsku je linija razgraničenja na kopnu s Crnom Gorom riješena, dok za Podgoricu nije.

Zagreb smatra da je poluotok Prevlaka hrvatski, jer slijedi i odluku Badinterove komisije da republičke granice postaju državne, kao i katastar te niz sporazuma, uključujući i onaj iz 2002. o privremenom razgraničenju, dok Podgorica ne dijeli to mišljenje.

Foto: GRAFIKA

Što se tiče morske granice, obje se države slažu da je tek treba utvrditi. Te su tvrdnje izrečene nakon bilateralnog sastanka hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana i njegovog crnogorskog kolege Đorđa Radulovića jučer u Podgorici.

Crnogorska strana pokušala je umanjiti značaj granice, ne nazivajući je sporom, već otvorenim pitanjem između dvije države s kojim su se suočavale i još se suočavaju i druge europske države, što ne sprečava dobrosusjedske odnose i suradnju. Iza tog pomirljivog tona zasigurno stoji i određena očekivanja o tome kako će se neriješeno granično pitanje jedne države kandidatkinje, Crne Gore, odraziti tijekom pregovora za ulazak u EU, posebice nakon što je Bruxelles, nakon instrumentalizacije bilateralnog pitanja granice od strane Slovenije te blokiranjem i otežavanjem ulaska Hrvatske u EU, rekao da više neće uvoziti granične probleme.

Obje države su se pokazale spremnima za rješavanje pitanja granice, no takvi odgovori dolaze već 20-ak godina. Ponovno se govori o osnivanju i susretu komisija koje bi se trebale naći u dogledno vrijeme, no treba reći i da je posljednji takav sastanak održan prije više od pet godina.

Hrvatski ministar ponovio je i u Crnoj Gori da još tražimo nestale te pružio podršku Hrvatima u Boki Kotorskoj. Posjetom Crnoj Gori zaokružena je turneja po zemljama jugozapadnog Balkana radi davanja podrške europskim integracijama tog prostora.

 

Strašni prizori! U Londonu gori neboder, 100 vatrogasaca se bori s vatrom u zgradi s 19 katova

Ključne riječi

Komentara 13

SE
sevid
11:07 08.05.2021.

Ko njih hebe. Odluka Badinterove komisije je jasna , a oni neka pivaju šta ih je volja.

DU
Deleted user
11:06 08.05.2021.

Kad su u pitanju granice,,,,zasto se Racana uvijek naziva izdajicom s onim sporazumom sa Slovenijom a istovremeno se brani Tudjmana koji je isto napravio kao i Racan al samo sa BiH...........

BR
BradGarlicSr
10:46 08.05.2021.

Ako će taj uhljeboid pregovarat bojim se da ne ostanemo bez Dubrovnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije