Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mate Granić

'Koordinacija Vlade i predsjednice oko Tomislava Salopeka trebala je biti bolja'

Mate Granić portal (1)
Foto: Boris Scitar/VLM/PIXSELL
17.08.2015.
u 09:35

'Nije moguće zaustaviti širenje ISIL-a trenutačnom oportunističkom politikom'

Bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić za emisiju Novi dan televizije N1 komentirao je otmicu i pogubljenje Tomislava Salopeka, medijske i političke posljedice s kojima je suočena Hrvatska nakon zločina te međunarodnom neuspjehu u borbi protiv Islamske države.

Granić smatra da je Hrvatska suočena s velikim izazovom jer je ISIL "najveća prijetnja modernoj civilizaciji i to treba shvatiti ozbiljno. "Olako se 1930-ih shvaćalo i Hitlera. Mi smo država u kojoj su muslimani najbolje integrirani u Europi, imaju izvrsne vođe i mogu biti primjer mnogima. Radikalni islam ima cilj uništiti našu civilizaciju i ne smijemo biti u mišjoj rupi i moramo biti dio antiterorističke koalicije", rekao je. Granić smatra da je Tomislav Salopek otet jer je bio djelatnik strane kompanije, a ne zato što je Hrvatska dio antiterorističke koalicije.

"Cilj ISIL-a je Egipat, jer su najmoćnija arapska država i jasno je da Al-Sisi neće dozvoliti pregovore s teroristima''. Na pitanje jesu li Amerikanci i Francuzi trebali biti uključeni u pregovore, odgovorio je:

"Trebali su se koristiti njihovi obavještajni kapaciteti. Hrvatska mora donijeti novu strategiju sigurnosti. Okolnosti su se promijenile i potreban je nacionalni konsenzus oko važnih pitanja.''

Granić smatra, iako nema sve podatke, da je koordinacija Vlade i Ureda predsjednice trebala biti bolja.

"SAD je krivo procijenio arapsko proljeće koji se pretvorio u radikalni pokret. Nije bilo izlazne strategije, a nema je ni sada. Oko svega toga mi moramo imati svoje stavove'.'

Smatra i da međunarodna akcija većih razmjera nije izgledna u ovom trenutku. ''Kopnena akcija nije izgledna i Obama je sigurno do izbora ne planira, osim ako se ne dogodi nešto nepredviđeno. Sjetimo se 11. rujna Treba podržati iračke Kurde u stvaranju države i dati im svu podršku. Hrvatska je angažirana, a ja mislim da se ne treba bojati tzv. Islamske države. Hrvatska je dio svijeta i mimohod je pokazao da imamo solidnu vojsku i to izaziva respekt.'

Na pitanje može li se zaustaviti širenje ISIL-a, rekao je da ''s dosadašnjom oportunističkom politikom - ne. Ona će još jačati ako se nešto ne poduzme'', rekao je Mate Granić.

>> U sukobu s Islamskom državom poginulo 25 ljudi, uključujući žene i dijete

>> Ni nakon godinu dana Amerika nije uspjela uništiti ISIL

Komentara 38

MA
mavrovic
12:50 17.08.2015.

ja mislim da gospodin Mate Granic ima pravo oko Kurda, treba podrzati to..ali zaboravio je treba podrzati i srbe u Hrvatskoj da imaju svoju drzavu

MS
martin.silkat
12:03 17.08.2015.

Ne napadajte Kolindu, što da radi onda Milanović? A tek Vesna Pusić?

ME
Meter
10:45 17.08.2015.

Mate nam soli pamet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije