Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mitsotakis ide prema apsolutnoj vlasti u Grčkoj

Konzervativci potukli ljevicu, no nužni su dodatni izbori

FILE PHOTO: Main Athens rally of main opposition leader Alexis Tsipras ahead of May 21 vote
Foto: LOUIZA VRADI/REUTERS
1/6
23.05.2023.
u 08:03

Rezultat izbora veliki je poticaj za Mitsotakisa, čija se administracija morala boriti sa skandalom prisluškivanja, pandemijom, inflacijom i tragičnom željezničkom nesrećom u veljači koja je izazvala bijes javnosti.

Grčki premijer Kiriakos Mitsotakis, čija je stranka uvjerljivo pobijedila na izborima u nedjelju, ali nije osvojila većinu, rekao je jučer da neće formirati koalicijsku vladu i da se nada novim izborima 25. lipnja. Mitsotakis je to poručio predsjednici Katerini Sakellaropoulou koja mu je službeno trebala dati mandat za formiranje vlade.

Politički potres

Grčki konzervativci nisu osvojili dovoljno mjesta da ispune obećanje da će samostalno vladati pa su izvjesni novi izbori u lipnju. Stranka Nova demokracija aktualnog premijera Mitsotakisa osvojila je 40,8 posto glasova, a ljevičarska Siri za 20,1 posto. Mitsotakisova uvjerljiva pobjeda sugerira da on neće udru- žiti snage ni s jednom strankom i da se nada apsolutnoj većini na novim izborima. U Parlamentu s 300 mjesta Nova demokracija osvojila je 145 mjesta, šest manje od apsolutne većine, dok je Siriza osvojila 72 mjesta, PASOK 41 mjesto, Ko- munistička partija 26 i desni- čarska stranka Grčko rješenje 16 mjesta. Grčka predsjednica Katerina Sakellaropoulou dala je jučer trima vodećim strankama - Novoj demokraciji, Sirizi te socijalistič- kom PASOK-u - tim redom, tri dana za formiranje koalicijske vlade. Ako nijedna od njih ne uspije, predsjednica će imenovati privremenu vladu koja će pripremiti nove izbore otprilike za mjesec dana. Iako je ovo najbolji rezultat konzervativaca u 14 godina, ipak sada žele drugi krug izbora potkraj lipnja.

- Idemo prema novim izborima što je prije moguće - rekao je Mitsotakis koji je dan prije proglasio pobjedu rekavši da je ta pobjeda politički potres koji otvara put za još jedno glasanje. Mitsotakis, koji želi biti ponovo izabran na četiri godine, odbacio je još prije mogućnost formiranja koalicije jer u Grčkoj politička kultura nije zasnovana na kompromisu zbog lošeg iskustva i nesloge kratkotrajnih koalicijskih vlada pa Mitsotakis još tijekom predizborne kampanje nije krio mogućnost još jednog glasanja ne uspije li formirati vladu. Rezultat izbora veliki je poticaj za Mitsotakisa, čija se administracija morala boriti sa skandalom prisluškivanja, pandemijom, inflacijom i tragičnom željezničkom nesrećom u veljači koja je izazvala bijes javnosti.

POVEZANI ČLANCI:

Izbori su katastrofa za Sirizu i njezina vođu Aleksisa Tsiprasa, vatrenog ljevičara koji je svoje nade polagao u mlade jer su prvi put i 17-godišnjaci imali pravo glasa, koji se katapultirao na vlast 2015. zahvaljujući nezadovoljstvu birača drugim strankama zbog načina na koji su se nosili s dužničkom krizom koja je pustošila grčko gospodarstvo više od desetljeća. Grčka je gotovo ispala iz eurozone na vrhuncu svoje dužničke krize 2015., prisiljavajući zemlju, pod Tsiprasovim nadzorom, da preuzme treći paket pomoći od međunarodnih kreditora.

“Demokracija uzvraća udarac kako bi srušila truli režim koji nama vlada... Mitsotakis ne mari za mnoge, samo za moćne”, poručio je Tsipras u predizbornoj kampanji te obećao da će se boriti protiv inflacije, za koju krivi domaće “kartele”. Bonus od 50 mjesta s druge strane, Kiriakos Mitsotakis, koji je izabran 2019. godine, obećao je četiri godine smanjenja poreza, oživljavanje turizma i stabilan rast, te upozorio da bi uskraćivanje snažnog mandata njegovoj Novoj demokraciji dovelo do paralize u jeku međunarodne neizvjesnosti. Međutim, Grčka ima novi zakon o izborima, koji će se primjenjivati od sljedećeg glasanja 25. lipnja, a prema kojem pobjednik može osvojiti bonus od 50 mjesta u parlamentu, što bi Novoj demokraciji jamčilo apsolutnu većinu u Parlamentu. No, ljevica će zasigurno pokušati promijeniti javno mišljenje fokusiranjem kampanje na sve veće troškove života.

>> VIDEO Milanović iskreno: Na poduzetnike sam gledao kao na polubogove

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije