Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sisak

Konstruktivna obnova škole u Topolovcu završena, pomogli Mađari

Sisak obnova
Foto: Grad Sisak
1/7
05.10.2022.
u 13:46

Ukupna procijenjena vrijednost obnove ove škole, oštećene u potresu s kraja 2020., iznosi 2,4 milijuna kuna, a mađarski donatori obvezali su se konstruktivno obnoviti stari dio zgrade i preuzeti na sebe dio završnih radova te opremanje toga dijela školske zgrade.

Završila je konstruktivna obnova zgrade sisačke Područne škole Topolovac i u tijeku su završni radovi na uređenju učionica.

Tim povodom su službenici Grada Siska i predstavnici OŠ Budaševo – Topolovac – Gušće obišli školu i s mađarskom humanitarnom organizacijom malteškog reda (Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület) dogovorili završne radove uređenja te opremanje objekta za prihvat učenika. Prije potresa školu u Topolovcu polazilo je 45 učenika iz Topolovca, Preloščice i Bukovskog.

Ukupna procijenjena vrijednost obnove ove škole, oštećene u potresu s kraja 2020., iznosi 2,4 milijuna kuna, a mađarski donatori obvezali su se konstruktivno obnoviti stari dio zgrade i preuzeti na sebe dio završnih radova te opremanje toga dijela školske zgrade. Predstavnici mađarskih izvođača pojasnili su da je obnova premašila vremenske  rokove zbog humanitarne krize oko Ukrajine, u kojoj njihova organizacija daje velike napore u zbrinjavanju izbjeglica.

Završetak radova i predaja obnovljene zgrade školi bit će moguća do kraja studenog ove godine, kada se očekuje i završetak uređenja novog dijela zgrade.

Inače lakša, nekonstruktivna, oštećenja na školama obnovljena su u Sisku gradskim sredstvima brzo nakon potresa dok su konstruktivni radovi, koji će se uglavnom financirati novcem iz Fonda solidarnosti u u raznim fazama.  Obnovljena je područna škola Novo Pračno, a obnova zgrade škole u Topolovcu pri kraju je. Osim cjelokupne obnove OŠ Viktorovac, ove je jeseni učenicima i profesorima stavljena na raspolaganje i potpuno obnovljena u potresu teško oštećena školska sportska dvorana u toj školi.

Specifičan je slučaj OŠ Galdovo koja će se rušiti, a Grad će zbog toga što Fond solidarnosti to ne može financirati, svojim sredstvima započeti izgradnju dok se na nacionalnoj razini ne raspiše odgovarajući poziv iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

"Grad i gradski sustav pripremili su i na Fond solidarnosti prijavili 30 projekata obnove ukupno vrijednih 281,6 milijuna kuna. Do sada je odobren 21 projekt ukupne vrijednosti 192,5 milijuna kuna, za sedam se čeka rješenje, a dva su projekta odbijena", rekla je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček

Pri završetku je obnova Kazališta 21 kao i gradske zgrade u Gajevoj 1, u koju će useliti dio gradske uprave kada krene obnova Gradske vijećnice, što se očekuje početkom 2023. Velika sredstva bit će uložena u obnovu cestovne i vodno-gospodarske infrastrukture, za što su do sada samo djelomično odobrena sredstva.

"Obnova mosta u Crncu, starog mosta u Sisku i čak 24 oštećene prometnice među prijavljenim su projektima obnove na koje resorno Ministarstvo još nije odgovorilo – pozitivno niti negativno, usprkos velikom protoku vremena", dodala je gradonačelnica.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije