Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
navigacijski sustav

Konkurencija američkom GPS-u: Proradio europski Galileo

satelit
You Tube Screenshot
12.03.2013.
u 21:07

Galielo je danas uspješno položio test te prvi puta točno utvrdio lokaciju jedne točke na Zemlji

Ipak se kreće, kazao je u 17. stoljeću nepokolobeljivi znanstvenik Galileo Galilei talijanskim crkvenim vlastima koje su mu sudile zbog obrane heliocentričnog sustava. Zanimljivo, oko 400 godina kasnije isti dan obilježila su dva važna događaja vezana za Katoličku crkvu i ime slavnog znanstvenika. Prvi se naravno odnosi na početak konklave za izbor novog pape, a drugi na europski navigacijski sustav koji je ime dobio upravo po slavnom talijanskom astronomu - Galileo.

I ovaj Galielo danas je uspješno položio test te prvi puta točno utvrdio lokaciju jedne točke na Zemlji. Potvrdila je tu informaciju Europska svemirska agencija (ESA) čiji je položaj u Nizozemskoj Galileo utvrdio pomoću četiri signala, s četiri satelita u orbiti, s odstupanjem od 10 do 15 metara.

Time je europski navigacijski sustav pokazao da je dosljedan konkurent američkom GPS-u. Prva dva satelita Galileo lansirana su u listopadu 2011. godine, a sljedeća dva prošle godine. Ove godine ESA planira lansirati dodatna četiri satelita, a navigacijske usluge korisnicima bi trebale biti dostupne do kraja sljedeće godine.

>>Top 5 navigacijskih uređaja – dobar se može kupiti već za 700 kn

 

Ključne riječi

Komentara 3

DP
dpluja
09:29 15.03.2013.

Odstupanje civilnih navigacijskih sustava od 10-15 m je namjerno napravljeno jer samo vojska smije imati precizan navigacijski sustav u centimetar zbog toga da se neki teroristi nebi koristili navigacijom za navođenje raketa ili projektila. Da to učine preko civilnih navigacija fulali bi 10-15 m.

CH
Charles
22:28 12.03.2013.

Kakve veze može imati katolička crkva s Galileom - kako za Galilea čovjeka, koga je samo čudo spasilo od toga da ga ta crkva ne spali na lomači, tako ni za satelit istog imena. Crkva se na spomen imena Galileoo može samo sramiti. Zauvijek.

MO
modovisisajteMaraschino
10:43 14.03.2013.

Citat: "čiji je položaj u Nizozemskoj Galileo utvrdio pomoću četiri signala, s četiri satelita u orbiti, s odstupanjem od 10 do 15 metara." i što je tu novost? GPS isto treba 4 signala uz odstupanje 10-15 m a star jee 40 godina... ajde da je neka nova tehnologija pa da donosi nešto novo i bolje... ima se novaca pa ajde da bacamo u satelite umjesto da se badava koristi američki GPS....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije