Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD

Kongresmeni: Turska je počinila genocid nad Armencima!

Egzodus Armenaca u 1. svjetskom ratu
REUTERS
05.03.2010.
u 08:46

Iako je Obamina administracija lobirala kod članova Odbora da ne izglasuju rezolucuiju, oni su to učinili. Turska je odmah povukla veleposlanika iz Washingtona.

U odnosima između SAD i Turske došlo je do naglog zahlađenja nakon što je noćas, po našem vremenu, Vanjskopolitički odbor Predstavničkog doma američkog Kongresa usvojio rezoluciju u kojoj se stradanje Armena u Otomanskom carstvu naziva genocidom. Rezolucija je usvojena tijesnom većinom (23 glasa za i 22 protiv) unatoč apelima Obamine administracije članovima odbora da ne glasuju za taj dokument jer bi on mogao uvrijediti Tursku i narušiti američko-turske odnose, javlja BBC.

U rezoluciji se stradanje više stotina tisuća Armenaca u Otomanskom carstvu, u vrijeme Prvog svjetskog rata, naziva genocidom i od Obamine administracije se traži da tu činjenicu uzme u obzir prilikom vođenja vanjske politike. O dokumentu, koji nema obvezujući karakter, izjasnit će se cijeli Predstavnički dom Kongresa, a ishod glasovanja je neizvjestan.

Turska odlučno negira da je nad Armencima počinjen genocid i inzistira da zaključke o događanjima iz tog vremena trebaju donijeti povjesničari, a ne političari. Stoga je odmah povukla veleposlanika iz Washingtona i oglasila se priopćenjem u kojem osuđuje usvajanje rezolucije.

 

Ključne riječi

Komentara 691

OB
-obrisani-
15:36 05.03.2010.

marsijanac - to bi ti dino dvornik reko - ništa kontra osmaniye...

OB
-obrisani-
17:23 05.03.2010.

brzotrz, legende kažu drugačije - kažu da brže okineš nego što potegneš

OB
-obrisani-
20:41 06.03.2010.

\"aaaaaahhh\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije