Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brijuni Rivijera

Končaru dali koncesiju, a lokaciju proglasili kulturnim dobrom!

'14.03.2012., Kraljevica - Danko Koncar u posjetu brodogradilistu Kraljevica u drustvu potencijalnog ulagaca nijemca Rudigera Schaafa. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
'Goran Kovacic/PIXSELL'
16.04.2012.
u 12:00

Grad Pula žali se Ministarstvu kulture i traži hitno brisanje lokacije iz registra kulturnog dobra

Tek što su Banski dvori odobrili 50-godišnju koncesiju za prvu lokaciju projekta Brijuni Rivijera, sjenu na projekt bacila je informacija kako je cijelo područje Sv. Katarina –Monumenti, na koju se koncesija odnosi, upisano u registar kulturnog dobra, a upis se dogodio nakon završetka prikupljanja ponuda na međunarodnom natječaju. Poslovnom dnevniku tu je informaciju potvrdio Goran Veljović, odvjetnik koncesionara, tvrtke Kermas Vod četiri u vlasništvu Danka Končara.

– Čitav kopneni dio koncesijske lokacije stavljen je pod zaštitu konzervatora, pa sve intervencije u investicijskom postupku moraju dobiti suglasnost konzervatora – kaže Veljović, potvrdivši da u tijeku izrade projekta i natjecanja za koncesiju nisu bili upoznati s time.

Veljović se nada da to neće blokirati projekt, no činjenica da je prostor na kojem se investira više od 226 milijuna kuna u međuvremenu postao kulturno zaštićeno dobro poskupljuje realizaciju i čini je složenijom. Hoće li to značiti i promjene usvojenog Kermasova plana gradnje marina, hotela i sportskih sadržaja, tek će se, kaže, morati utvrditi. Inače, ondje su vojni objekti iz doba Austrougarske u kojima je bilo sjedište mornarice. Lokaciju je preuzela talijanska, pa jugoslavenska vojska.

Na naš upit zašto je to područje dobilo status kulturnog dobra tek kad je završen postupak natjecanja investitora za koncesiju, stručna savjetnica – konzervatorica u konzervatorskom odjelu Pula Sunčica Mustać tvrdi da je postupak pokrenut prije gotovo dvije godine. Grad Pula u žalbi Ministarstvu kulture ograđuje se od rješenja i tvrdi da nije bio upoznat s postupkom proglašenja lokacije kulturnim dobrom i traži hitno brisanje iz registra kulturnog dobra.

Ključne riječi

Komentara 15

DU
Deleted user
12:10 16.04.2012.

Samo mala zgrada s vodotornjem, za vježbe napuštanja potopljene podmornice i ostale vježbe za, tada, lako i teško ronjenje je fenomen i raritet na ovom dijelu sredozemlja! Ali tko će se u zemlji, koja se ne ponosi ničim svojim, baviti takovim stvarima (i zarađivati novce od takvog muzeja). Makar su željezo i ostalo dosta devastirali u ovih dvadesetak godina.

SA
saentisch
12:11 16.04.2012.

Ma nije za vjerovati šta sve ta nesposobna politička banda radi! Organizacija i vizija su za vladajuće nepoznanica.

BM
BRANITELJ-MUP
12:09 16.04.2012.

Ha...ha...ha, najprije su izj......Končara na brodu kao kulturnom dobru, sad na ovom poslu, zna li Vlada išta o tome što joj radi koje ministarstvo prije nego nešto potpiše!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije