Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi dom

Konačno mogu prijatelje na kavu pozvati u nešto svoje

'podravina i bilogora, virovitica, 1.40.90.2010. daniel i vesna gasparic deset su godina bili podstanari, a u svom prvom stanu ce, kaze, odahnuti od seljenja i muke snimila: marija lovrenc'
Foto: 'Marija Lovrenc/VLM'
1/3
14.09.2010.
u 15:40

Cijena kvadrata od 843 eura spas je za mnoge virovitičke obitelji, koje su dosad muku mučile kao podstanari

Tko se nije selio, ne zna koliko je sretan - reći će svatko tko je nekoliko puta nosio hrastov ormar na peti kat u zgradi bez dizala, poput naših sugovornika, bračnih parova i mladih obitelji, s kojima smo podijelili uzbuđenje zbog skorašnjeg preseljenja u svoj prvi stan, u zgradi POS-a u Južnom bloku u Virovitici. Ondje je izgrađeno dvadeset stanova u okviru programa poticane stanogradnje, a priliku kupiti ga po nižim cijenama od tržišne imali su svi oni koji su trenutačno podstanari, koji žive isključivo na području Virovitice i nemaju svoju nekretninu.

Kutije već spakirali

Još uvijek ne mogu vjerovati da imamo nešto svoje i da je gotovo sa selidbama. U deset godina selili smo se čak pet puta - smiješeći se kaže nam Vesna Gašparić, obilazeći stan od 65 kvadrata. Ona i suprug Daniel kupili su ga na 30 godina kredita, a po cijeni od 843 eura po kvadratu. Gleda sobe za koje su u starom, manjem stanu, spakirane kutije s odjećom, dječje knjige i igračke. Mjeri prozore za nove zavjese i raduje se što će za nekoliko tjedana moći popiti kavu na balkonu.

Stanari nam pričaju da su godinama tražili stanove, ali da su cijene, koje se sad kreću između 950 i 1150 eura po kvadratu u Virovitici, za njihove prilike previsoke.

Uvjeti u bankama su jako strogi, teško je dobiti kredit, a ovaj su uspjeli ostvariti te će od jedne plaće živjeti, a od druge podmirivati mjesečne rate, pričaju nam. Dok prolazimo zgradom, hodnicima odjekuje smijeh, zvuk bušilica, stanari s majstorima dogovaraju novu veličinu kuhinjskih radnih ploča i dječjih kreveta... Svaki kat ima prostoriju za sušenje rublja, svaki stan mjesto na parkiralištu. Na jednom od katova mala Leticija otključava vrata prvog doma u kojem će imati svoju sobu.

- Jako smo uzbuđeni, neke smo stvari već ranije naručili, pa sad samo čekamo i postaviti ih - kaže mama Arijana Jurlina.

Nakon dugo vremena

Ona i suprug Krešimir umorili su se, kaže, od potrage kuća u Virovitici i okolici jer su ih kroz nekoliko godina vidjeti desetke, a sve su, uz kredit kojim bi ih jedva otplatili, tražile i obnovu. Nakon dugo vremena provedena u podstanarstvu, obitelj Jurlina, kao i novi im susjedi, konačno će moći pozvati prijatelje "sebi" na kavu.

Još jedna POS-ova zgrada je u planu u gradu

Rješenje stambenog pitanja mladih obitelji jedan je od gradskih prioriteta, naglašava i gradski pročelnik Marijo Klement. U planu je gradnja još jedne zgrade POS-a u Južnom bloku jer grad i dalje surađuje s APN-om, agencijom koja gradi stanove na zemljištu koje kao učešće u projektu, s komunalnom infrastrukturom, daje grad. Stanovi POS-a su veličine između 50 i 120 kvadrata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije