Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
briga za životinje

Komunalni redar usmeno naredio vlasniku da popravi uvjete u kojima žive psi

Foto: Privatni album
03.01.2022.
u 22:20

Danima nitko na prijave nije reagirao, ni Općina Oriovac, ni veterinarska inspekcija, a policija je tvrdila da to nema veze s njima

Na poziv nije zalajalo, samo je malo skrenuo pogled, stidljivo zamahao repićem i nastavio bezvoljno ležati. Oko vrata mu lanac, nad glavom zaklon koji ga ne može zaštititi od kiše i vjetra. Živi tako u dnu dvorišta koje izgleda kao smetište, daleko od pogleda, u  blatu.

– U istom su dvorištu još dva psa u tipu kangala, isto nemaju ni kućice ni zaklona. Vidljivo je da su premršavi i uopće ne reagiraju. Prijavila sam svima za koje sam mislila da moraju reagirati, veterinarskoj inspekciji u Slavonskom Brodu, komunalnom redarstvu općine Oriovac. Policiji sam na aplikaciju poslala prijavu za kazneno djelo mučenja životinje, jednom sam ih kontaktirala telefonski, bili su drski i ignorirali su me govoreći da to nema veze s njima – kaže nam M. M. (podaci u redakciji). Dodaje da se u naselju raspitivala o vlasniku i doznala da stalno tako drži pse i ne brine se za njih, kad uginu od gladi i hladnoće dovede druge. I nitko ne želi imati posla s njim.

Nitko od nadležnih nije joj odgovarao, prošlo je više od mjesec i pol dana kad smo i mi pokušali pronaći odgovore. Od Općine Oriovac i komunalnog redarstva zatražili smo da nam odgovore jesu li nakon prijave obavili nadzor na navedenoj adresi u naselju Malino, što su nadzorom utvrdili i što su naložili vlasniku? Iz Općine nam je stigao odgovor komunalnog redara. Prvo nam je najavio nadzor, uz napomenu da je poslove komunalnog redara preuzeo tek 20. prosinca, a onda nas je obavijestio i što je napravio.

– Kao što smo i naveli u prvom odgovoru, 27. prosinca izvršen je nadzor. Uočeno je da su psi u neadekvatnom prostoru te je gospodinu M. Č. usmeno naređeno da u roku 10 dana izradi adekvatnu nastambu za pse – stoji u mailu koji potpisuje Dubravko Kolundžić.

Istog dana stigao je i odgovor veterinarske inspekcije, kao da su se dogovorili. Nakon još jednog podsjetnika kako su za uvjete i način držanja kućnih ljubimaca odgovorne jedinice lokalne samouprave, a da prema Zakonu o zaštiti životinja nadzor provode komunalni redari, odgovaraju nam i na upit što je veterinarska inspekcija napravila po prijavi.

– Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata provela je inspekcijski nadzor u dijelu svoje nadležnosti na lokaciji iz vašega upita. Vezano za način i uvjete držanja pasa, predstavka je proslijeđena Komunalnom redarstvu Općine Oriovac – stoji u odgovoru DIRH-a.

Kad je inspekcija obavila nadzor nismo doznali, kao ni zašto o tome nikada nisu obavijestili podnositelja prijave. Ne znamo ni što su točno utvrdili iz svoje nadležnosti, jesu li psi cijepljeni i čipirani, a nedostaje i ono 'dobrog su gojnog stanja'. Ili možda ipak nisu? A hoće li vlasnik popraviti uvjete u kojima žive njegovi psi doznat će se vrlo brzo.

Ključne riječi

Komentara 1

EB
EBERT
12:14 04.01.2022.

Pitam te osobe tzv. Kontrole dali bih i oni tako postupali sa svojom zivotinjom. Oduzeti mu odmah. Ta osoba nije vrijedna imati bailo kakvo zivo bice,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije