Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULOŽILI ČETIRI ŽALBE

Komisija Turcima: Vaše su žalbe zlonamjerne

08.09.2021.
u 18:29

Presedanske odluke na javnim natječajima, HAC otvorio ponude unatoč zaustavljenom postupku

Hrvatske autoceste su 13. srpnja otvorile ponude na nadmetanju vrijednom 300 milijuna kuna za gradnju dionice Lekenik – čvor Sisak na autocesti Zagreb – Sisak iako je na taj dan turska tvrtka Tenta Yapi uložila žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) na izmjenu dokumentacije na tom natječaju. Prema Zakona o javnoj nabavi, natječajni postupak se zaustavlja dok se ne riješi žalba, no u HAC-u su, unatoč toj turskoj žalbi ipak odlučili otvoriti ponude taj dan. To je naime bila već treća žalba Tente Yapija na tom natječaju, i to s istim žalbenim navodima.

Uvijek ista žalba

Prethodna dva puta HAC je uredno zaustavljao natječaj dok DKOM ne riješi te žalbe. Iako je Komisija odbacila turske žalbe u oba navrata ekspresno kao nedopuštene, HAC je oba puta morao pomaknuti rok za dostavu ponuda za 10-ak dana. Turci su se uvijek žalili na isto – na rok za podnošenje ponuda. Takva je bila i treća žalba koju je HAC ignorirao i ocijenio kao zlonamjernu jer služi samo za kupovanje vremena Turcima. DKOM je i tu treću žalbu u vrlo kratkom roku odbacio kao nedopuštenu.

A onda su Turci nakon otvaranja ponuda uložili četvrtu žalbu prigovarajući HAC-u jer je unatoč njihovoj žalbi otvorio ponude. DKOM je nakon više od mjesec dana odbacio i tu žalbu Turaka i dao za pravo HAC-u. U DKOM-u su jasno naveli da su turske žalbe bile zlonamjerne. Stoga se ovaj slučaj može gledati kao presedanski i što se tiče postupka HAC-a kad je otvorio ponude unatoč pristigloj žalbi i što se tiče odluke DKOM-a. Naime, zlonamjerne žalbe poput ovih turskih dosad su u više navrata zaustavljale brojne natječaje u Hrvatskoj vrijedne i nekoliko milijardi kuna.

U Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave su tako utvrdili tako da su sve tri prethodne žalbe Turaka bile identične i da su u Tenta Yapiju znali da su one nedopuštene. Stoga su u Komisiji zaključili da Turci nisu imali namjeru ostvariti pravnu zaštitu zbog navodno nezakonite dokumentacije o nabavi, nego su zloupotrijebili svoje pravo na žalbu s ciljem odugovlačenja postupka.

Onemogućavali ponuditelje

U Komisiji smatraju i da je Tenta Yapi nesavjesnim korištenjem instituta žalbe svjesno i zlonamjerno utjecao na ukupno produljenje predmetnog postupak javne nabave, čime u konačnici izravno onemogućuje sve ponuditelje da uopće sklope ugovor s naručiteljem.

Inače, prema prijedlogu izmjena Zakona o javnoj nabavi koje su u proceduri donošenje, nedopuštene žalbe neće više moći zaustavljati natječaje. 

 

>> Pogledajte i ovaj video - Državni tajnik objasnio cilj nacionalnih ispita: 'Oni neće utjecati na konačnu ocjenu učenika'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije