Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog nedonošenja Zakona

Komisija šalje Hrvatsku na sud

25.10.2016., Zagreb - Dolazak clanova na predsjednistvo HDZ-a. Oleg Butkovic.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
18.11.2016.
u 23:00

Ministar prometa Oleg Butković kaže da je Vlada dogovorila s EK novi rok za donošenje zakona, a to je kraj ove godine

Europska komisija uputila je Hrvatsku na Sud EU, što je krajnja mjera u postupku kažnjavanja države zbog kršenja europskih zakona i, u najgorem slučaju za državu članicu, završava novčanom kaznom. Prije gotovo godinu i pol Komisija je prvi put upozorila Hrvatsku da u svoje zakonodavstvo prenese Protokol o pristupanju međunarodnoj konvenciji o suradnji na sigurnosti zračne plovidbe (Eurocontrol), a kako Hrvatska do danas to nije učinila, prvi je put od kada je članica EU upućena na Sud. Izvor iz Europske komisije kaže da Hrvatska ipak ima još malo manevarskog prostora da ispuni obvezu prije nego predmet i formalno dođe na Sud. Komisija je, naime, uzela u obzir da je Hrvatska prolazila trusno političko razdoblje, izbore i periode s tehničkom Vladom.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kaže da je Vlada dogovorila s EK novi rok za donošenje Zakona o potvrđivanju Protokola o pristupanju Europske zajednice Međunarodnoj konvenciji o suradnji na sigurnosti zračne plovidbu. Naime, taj je zakon bio na sjednici bivše Vlade u lipnju ove godine, no nije stigao do Sabora jer je Vlada pala i išlo se na nove izbore. Sad je, kaže Butković, potrebno provesti ponovno cijelu proceduru donošenja tog zakona, ponovno pribaviti sva mišljenja kako bi se on mogao ponovno dostaviti u Sabor na usvajanje. Hrvatska je obećala Komisiji da će to učiniti do kraja ove godine.

Uz to upućivanje na sud, Komisija je jučer u istom paketu kažnjavanja uputila zahtjev Hrvatskoj da prenese propise EU o hipotekarnim kreditima kojima se želi poboljšati zaštita potrošača. Također, Hrvatska je pozvana da osigura lokaciju na Crnom brdu u Biljanama Donjim na kojoj se odlaže kameni agregat, što utječe na zdravlje ljudi i na okoliš.

> > Pročitajte detalje prijedloga: Ulaz u EU naplaćivat će se 5 eura

Komentara 9

DU
Deleted user
02:13 19.11.2016.

Odgovorne treba vec jednom otpustiti,a ne ih placati za njihov ne rad.Za onoliko papira i plastike po Jadranu nisu krivi turisti,nego hrpe smeca koje kamioni istresu,a vjetar ih svuda raznosi.Oni mali u vrticu,bolje bi rijesili taj problem. Sramota za cijelu drzavu!

SD
sdpesticid
00:21 19.11.2016.

zašto me ovo ne čudi.

KO
kobackobac2
02:52 19.11.2016.

Nije taj zakon odgovarao kriminalcima, svi su njihovi igraci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije