Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Ministarstvu obrane

Komemoracija za stožernog generala Antona Tusa: 'Pamtit će ga generacije'

Zagreb: Održana komemoracija za generala Antona Tusa
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/14
07.09.2023.
u 13:31

''Na samom početku agresije na Hrvatsku, stožerni general Tus odazvao se pozivu domovine i stavio na raspolaganje sve svoje sposobnosti, znanje i energiju, što je svima nama dalo snagu i nadu da smo se u stanju nositi s nadmoćnijim neprijateljem'', kazao je general pukovnik Siniša Jurković

U Ministarstvu obrane u četvrtak je održana komemoracija za umirovljenog stožernog generala Antona Tusa, prvog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OSRH), koji je preminuo u utorak u Zagrebu u 93. godini.

''Postoje ljudi koji su u svojim stavovima, znanjem i autoritetom jačali nadu u naše vlastite sposobnosti, vjeru u uspjeh, vjeru u pobjedu. Jedan od njih je stožerni general Anton Tus, simbol hrvatske odlučnosti u obrani i stvaranju domovine i simbol želje za stvaranjem jake i moderne Hrvatske vojske, a posebno Hrvatskog ratnog zrakoplovstva'', kazao je na komemoraciji ministar obrane Mario Banožić.

GALERIJA Održana komemoracija za generala Antona Tusa

Zagreb: Održana komemoracija za generala Antona Tusa
1/14

Od stožernog generala Tusa oprostio se i zamjenik načelnika GS OSRH, general pukovnik Siniša Jurković.

''Na samom početku agresije na Hrvatsku, stožerni general Tus odazvao se pozivu domovine i stavio na raspolaganje sve svoje sposobnosti, znanje i energiju, što je svima nama dalo snagu i nadu da smo se u stanju nositi s nadmoćnijim neprijateljem'', kazao je Jurković.

VIDEO Komemoracija za generala Antona Tusa u Zagrebu

Dodao je kako je Tusovo pristupanje u redove Hrvatske vojske (HV) u rujnu 1991. i ustrojavanje Glavnog stožera OSRH bilo ključno za HV kako bi se u presudnim trenucima obranila RH.

''Generalove vojničke sposobnosti bile su upravo to što je u to vrijeme trebalo Hrvatskoj vojsci'', zaključio je Jurković.

VEZANI ČLANCI:

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je nakon komemoracije kako je neizmjerno velika uloga generala Tusa u postavljanju temelja Hrvatske vojske kao prvog načelnika GS OSRH te da će ga pamtiti generacije.

Posljednji ispraćaj stožernog generala Antona Tusa održat će se danas na zagrebačkom groblju Mirogoj u 15 sati. Tom prilikom piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvršit će iznad Mirogoja počasni prelet zrakoplovima MiG-21 u znak počasti preminulom generalu Tusu. 

VIDEO Preminuo je general Anton Tus, prvi načelnik Glavnog stožera HV-a

Komentara 2

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
17:49 07.09.2023.

General Anton Tus bio je prvi u svojoj klasi na Vazduhoplovnoj akademiji RV i PVO u Zadru (Zemuniku). Njegovo ime je uklesano u kamenu tako da se zna tko je bio u toj generaciji prvi i najbolji po rezultatima od svih pilota. Svaka vojska cijeni i poštuje svoje najbolje oficire i ratne zapovjednike. Učen, miran po naravi, vješt pilot i dozvučnih i nadzvučnih aviona a u Domovinskom ratu pokazao se i da je vojni strateg. Neka mu je vječna slava i laka mu bila hrvatska zemlja!

Avatar Bruno
Bruno
15:24 07.09.2023.

R.I.P.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije