Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Židovske općine

Komemoracija u Jasenovcu tjedan dana prije službene komemoracije

jasenovac
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
11.04.2016.
u 13:32

Iz SDP-a se neslužbeno dozanje da bi na "alternativnu" komemoraciju žrtvama ustaškog logora mogao doći i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, koji bi time također izbjegao sudjelovanje na službenoj komemoraciji.

Koordinacija židovskih općina Hrvatske priopćila je u da će ove godine komemoraciju žrtvama koncentracijskog logora Jasenovac održati u petak, 15. travnja, što znači da je odlučila bojkotirati službenu komemoraciju, zakazanu za  22. travnja, a neslužbenoj komemoraciji možda se priključe i predstavnici Srpskog narodnog vijeća (SNV), Saveza antifašista Hrvatske (SABA) i SDP-a.

Koordinacija židovskih općina još je prije tjedan dana najavila bojkot državne komemoracije u znak prosvjeda zbog "politike nečinjenja" u odnosu na izmjene postava muzeja u Jasenovcu, te "dnevnopolitičkih događanja vezanih uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva", a o mogućnosti da joj se priključe u bojkotu i organizaciji vlastite komemoracije danas trebaju odlučiti čelnici SNV-a i SABA-e.

Iz SDP-a se neslužbeno dozanje da bi na "alternativnu" komemoraciju žrtvama ustaškog logora mogao doći i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, koji bi time također izbjegao sudjelovanje na službenoj komemoraciji.

Također, po neslužbenim informacijama, čelnici Koordinacije Ognjen Kraus, SNV-a Milorad Pupovac i SABA-e Franjo Habulin otišli su danas u Predsjedničke dvore na Pantovčaku, gdje će o tom problemu razgovarati s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović.

Predsjednica je u međuvremenu izrazila zabrinutost zbog ponovnog jačanja ideoloških podjela, posebno u vezi s obilježavanjem sjećanja na nevine žrtve Jasenovca, te je pozvala sve građane, stranke i organizacije, Vladu i Sabor da se ujedine oko temeljnih vrijednosti društva, u ovom slučaju oko zajedničkog obilježavanja žrtava Jasenovca. 

>>  Jasenovac je stratište ustaškog režima koji nije u temeljima Hrvatske

Komentara 26

VU
vukosavradomir15
14:05 11.04.2016.

Treba otici i odati postu stradalima ma koje vjere bili i posmatrati to kao jednu vrstu opomene sta ne valja covjek covjeku cinit.Ratovi dodju i prodju a ovakve stvari ostaju za tesku i gorku istinuZdravom covjeku ovo sto je cinjeno u logorima je toliko bolesno i suludo ali isto pokasuje koliko mu je malo potrebno na sidje sa ceste ZDRAVOG RAZUMA

KA
KaNiDora
13:50 11.04.2016.

U Jasenovcu treba odati dužnu počast pobijenim Hrvatima. Ako to netko ne želi, ne mora.

HR
hrvat6
13:45 11.04.2016.

što se mene tiče ,nemoraju ga niti napuštat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije