Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Besmrtni
Povratak na članak

Kome smetaju povijesni velikani: Zašto su Stjepan Radić i Ante Starčević zaboravljeni?

Otac domovine i utemeljitelj HSS-a besmrtni su zato što su iskreno radili ono što su i zagovarali

Komentari 65

ZS
ZNA SE.
22:26 26.08.2021.

Kao što amerikanci u Munt Rushmore imaju 18 metarske skulpture glava 4 svojih velikih političara, tako i mi trebamo nešto izgraditi u Velebitu, npr. Jelačića, Starčevića, Radića i Tuđmana

VL
VI
Vivian
22:36 26.08.2021.

Kako ces spominjati Radica a da se ne spomene gdje, i tko ga je ubio ? A to u danasnjoj Hrvatskoj zbog koalicijskog partnera nije pozeljno. A Starcevic je bio Pravas, Pravaska stranka u danasnjoj Hrvatskoj takodjer nije pozeljna zbog pozdrava Za dom spremni.

VL
Avatar whitesox
whitesox
07:20 27.08.2021.

Narod njih pamti ali političari misle da postoje od trenutka lad oni dođu na vlast.Pogledajte ivu goldstajna taj izmislja hrvatsku povjest ko da ga je sv.sava učio i ima Hrvata koji mu vjeruju.

VL
MA
Markovinac
21:49 26.08.2021.

Stjepan Radic u Tudjmana je najveci Hrvatski politicar.Zato su ga srpski zlocinci i ubili.Ubili bi i Tudjmana da nije ovo bili novije vrijeme i veliki pritisak medjunarodne zajedice i Vatikana.Ubili bi ti zlocinci i Djukanovica i Kucana i Izetbegovica daa nije medjunarodne zajednice.Ako ima pravde i boga ti zlocinci ce ostati bez drzave vrlo brzo

VL
ZG
zgrio
05:55 27.08.2021.

Većini komentatora svijet počinje sa bravarom iz Kumrovca. Što dalje reći

VL
NB
nbbb
22:40 26.08.2021.

Nisu oni zaboravljeni, nego se našim vrlim ''ljevičarima'' ne da objašnjavati kako to da je između njih i Radića dijametralna razlika a ljevičari i on i oni.

VL
SE
serafin002
08:14 27.08.2021.

Među najveće velikane Hrvata svakako spadaju ljudi poput Stepinca koji su dali svoj život za identitet hrvatskog naroda i spriječili posrbljivanje koje su provodili srbi i domaći komunjarski izdajnici.

VL
SK
skostani
23:28 26.08.2021.

Stjepan Radić i Ante Starčević su zaboravljeni, jer su oba dvojica bili antiklerikalci. Takvi danas ne prolaze.

VL
DZ
dubravko.zatek
08:35 27.08.2021.

Zato kaj živimo u SR Hrvatskoj.

VL
Avatar MK3
MK3
22:19 26.08.2021.

...Hrvatskom vlada paradigma dogovora "Tito-Karađorđević" a ne paradigma "Državotvorne Pomirbe" - u takvom ozračju Radić i Starčević smetaju umjetnoj konstrukciji.

VL
DU
Deleted user
08:13 27.08.2021.

Sto se tice pravastva u HR, vec 1900. god. postoje tri pravaske stranke i cerupaju se medjusobno.

VL
ST
Startrack
23:21 26.08.2021.

Ante temelj svjesti kosmo i gdje pripadamo.

VL
SI
sisavac
08:07 27.08.2021.

ne smetaju, već su samo jako stari, i nemaju nikakvu važnost za događaje od prije 30 godina, koji su nam usmjerili živote. oni su djelovali u drugim vremenima, i njih se pamtilo nakon njihovog vremena, generaciju, dvije, a onda, kao i svaki čovjek, pada u trajni zaborav. živi u knjigama. trebali bi neki pročitati ta djela od starčevića, hrvati i carevina, recimo, pa da malo, sasvim malo, steknu dojam o uvjetima u kojima su naši živjeli u austrougarskoj, pa možda se ne bi tako olako danas austrijance prihvaćalo i zvalo našim povijesnim prijateljima, jer su bili sve samo ne prijatelji kroz našu dugu zajedničku povijest, povijest vlasti i podanika. nismo mi austrijancima postavljali činovnike i propise, poreze, već oni nama. nismo mi upravljali sa vojskom, već oni, mi smo morali davati ljude u vojsku. oni su odlučivali. ne mi. nikada. ali, nakon 100 godina, dal zbilja trebamo svakog dana se prisjećati starčevića?

VL
DU
Deleted user
08:16 27.08.2021.

A pred rat pravasi i komunjare sjede skupa po zatvorima u staroj Jugi i komunisti im citaju naglas svoju revolucionarnu literaturu, skuopni seminari na kojima se spremlo krvoprolice, 41-45, 45-naadalje, skola ista, a danas opet zagrljeni.

VL
ZI
Zilbert
08:25 27.08.2021.

Zaboravljeni su zato sto su zivjeli u pretproslom stoljecu.

VL
AE
a e
08:10 27.08.2021.

Najveći Hrvat je Josip Broz.....i neka vas nije sram od te činjenice,krkani.....

VL
AP
Anka partizanka
04:18 27.08.2021.

Što se čudite da je zaboravljen S.Radić? A Hrvata za vrijeme čije vladavine je Hrvatska jedino i mogla uživati nezavisnost, a sve drugo biti samo marionetska država, bilo pod utjecajem Nijemaca, Talijana, Brussela, Amerike, Rusa, itd., takav vam je smetao i još ga proglasili diktatorom. Jesmo li svi imali svoj jezik? Ja sam barem uvijek pričala hrvatski, za vas ne znam. Jeste li imali svoju nacionalnost? Barem mi smo se kući izjašnjavali kao Hrvati, za vas ne znam. Je li bio predsjednik te države nekadašnje Hrvat? A niste mogli objesiti zastavu i pjevati Vilu Velebita. Strašno! A sad ćete plakati da vam EU nameće svoja pravila, nikad vam nije dobro. Pa eto, objesite zastavu na prozor, opičite Thompsona i čekajte upute koliko Afganistanaca morate primiti, kao što bi slušali onoga "Hiću" s brčićima da vam je veliki domoljub Pavelić bio došao na vlast i pričali bi njemački ili talijanski sada. Takvi smo mi Hrvati, eto zato je zaboravljen i Radić.

VL
AP
Anka partizanka
03:43 27.08.2021.

Jedini hrvatski povijesni velikan kojeg zna cijeli svijet, od Vatikana pa do Hollywooda, koji je znao čuvati nezavisnost svoje (onda naše) države i ne padati ni pod utjecaj istoka ni zapada, a istovremeno balansirati i ne zatvarati vrata ni istoku ni zapadu, koji je stvorio najrazvijeniju i najcjenjeniju socijalističku državu i koji je mogao ravnopravno sjediti sa svim najvišim svjetskim državnicima i kojeg ni zapad ni istok nije mogao lupati po guzi, mada su to i jedni i drugi pokušavali, je bio onaj Hrvat kojeg ste proglasili diktatorom.

VL
Avatar vasilije
vasilije
22:29 26.08.2021.

Ante Starčević je rođen 1823. u Žitniku pored Gospića od roditelja Srba. Majka Milica, rođena Bogdan iz Široke Kule je neposredno pre udaje za prvog muža prešla u katoličku veru, a otac Jakov je bio iz Pazarišta, sela pokatoličenih Srba, potomak hercegovačkih Starčevića o čemu postoje i pisani tragovi. Obrazovanje je započeo u pučkoj školi u Klancu, a potom ga preuzima i obrazuje stric Šime Starčević. U školi su se sprdali s njim, i sigurno ne bez razloga, nazivali Vlahom. Navodno je bio izuzetno bistar, ali mu to ipak nije bilo dovoljno da upiše istoriju kao što je želeo. Nakon gimnazije u Zagrebu, upisao je teologiju u Pešti koju završava kao doktor filozofije. Podnosi molbu za mesto profesora matematike na beogradskom Liceju (gimnaziji). Odbijen je i pored toga što je molbu sastavio na ćirilici i potpisao kao “doktor mudroslovija“. Pokušao je da dobije i mesto predavača na zagrebačkom univerzitetu, ali ponovo bez uspeha. Oprobao se i kao pesnik i satiričar, ali je i tu prošao poprilično nezapaženo. Nakon toga se zaposlio u kancelariji advokata Šrama. Najzad je pronašao sebe u politici, osnivajući zajedno sa Eugenom Kvaternikom izrazito nacionalističku Stranku Prava na čijem čelu je ostao do svoje smrti. Ne obazirući se na istorijske činjenice, zastupao je radikalnu ideju Velike Hrvatske od Alpa do Timoka, uključujući i severnu Albaniju…

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.