Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Centar sporta

Komadina: Platak će biti zimski i ljetni olimpijski centar

Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/3
24.02.2014.
u 09:15

Za nastavak investicijskih ulaganja u proračunu PGŽ do 2015.godine osigurano je 25,7 milijuna kuna.

- Platak je bio i bit će najveće skijalište u Hrvatskoj, bit će zimski i ljetni olimpijski centar za pripreme naših sportaša, s skijalištima, igralištima, biciklističkim i planinarskim stazama. Platak će biti centar sporta i rekreacije kao dio turističke ponude Primorsko-goranske županije i Hrvatske - kazao je u nedjelju na Platku primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, gdje je predstavljen završetak I. faze Regionalnog sportsko-rekreacijskog i turističkog centra Platak, a  najavljene su daljnje investicije.

Naime, radi se o strateškom projektu Primorsko - goranske županije uvrštenom i u sustav dodjele tehničke pomoći Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a u koji je od 2009. do 2013. godine uloženo preko 15 milijuna kuna, samo lani 7 milijuna kuna. Za nastavak investicijskih ulaganja u proračunu PGŽ do 2015.godine osigurano je 25,7 milijuna kuna. Komadina je kazao da je danas u funkciji pet staza s pet žičara, no Platak će ukupno imati deset žičara i 20 staza, uz sve popratne sadržaje modernog skijališta.

Prema njegovim riječima, Platak je dio mreže skijališta u Gorskom kotaru koje PGŽ-a planira oživjeti. Realizacija projekta nastavit će se i narednih godina, aktivnosti će biti usmjerene na rekonstrukciju i sanaciju žičara/vučnica (Radeševo, Pribeniš, Tešnje, Telekit i "baby lift", uređenje postojećih i novih staza  i njihovo međusobno povezivanje, te uređenje specijaliziranih staza, dovršetak uređenja parkirališta, izradu projektne dokumentacije za izgradnju 20 staza  i deset  žičara, na dio prometnice, objekte i  sustav zasnježenja, rekonstrukciju i dogradnju velikog doma i uređenje malog doma, izradu projektne dokumentacije za izgradnju sustava vodoopskrbe Platka iz Riječkog vodoopskrbnog sustava i izgradnju višenamjenske Akumulacije 2 od oko 120.000 kubika, te dogradnju sustava zasnježenja, nabavku neophodne oprem.

Namjera je dopuniti ponudu i ljetnim sadržajima, novim pješačkim i biciklističkim stazama, dječjim igralištem, adrenalinskim parkom, prostorom za odmor i rekreaciju, boravkom i noćenjem na otvorenom, školom u prirodi, s ciljem da se Platak koristi tijekom cijele godine. Sveukupna investicija procijenjena je na 1,4 mlrd kuna. Studija isplativosti je utvrdila da je projekt opravdan za sufinanciranje sredstvima Europske unije. Investicija koja se namjerava aplicirati za financiranje sredstvima kohezijskih fondova Europske unije procijenjena na 371.289.905 kuna (bez komercijalnih sadržaja i kabinske žičare). Predviđeni udio sufinanciranja sredstvima EU iznosi oko 70 posto. Po završetku investicije na Platku bi se trebalo otvoriti oko 80 novih radnih mjesta. Izradom projektne dokumentacije, dobivanjem potrebnih dozvola za gradnju i rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa bit će stvoreni uvjeti za izradu i predaju aplikacije.

>> Župan Komadina: Čini se sve na uspostavi života u Gorskom kotaru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije