Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIVATIZACIJA Hoteli na čekanju, a s brodogradnjom se žure

Komadina: Građane ne treba plašiti dugim cijevima na ulici

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina
Foto: Goran Kovačić
27.10.2008.
u 15:46

RIJEKA - Protivnik sam stvaranja dojma nesigurnosti i izvanrednog stanjau zemlji, ne treba građane plašiti dugim cijevima na ulicama. Izvanredno stanje potrebno je u službama, koje se brinu o sigurnosti građana, treba promijeniti stil i način rada tih službi, osigurati im dobre uvjete rada, više prevencije, edukacije i umrežavanja svih sigurnosnih sustava. Istaknuo je to primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, komentirajući stanje u zemlji. Hrvatska je sigurna zemlja, a nedavna tragična događanja posljedica su prvobitne akumulacije kapitala, međusobnih obaveza i, očito, dugova.

Paradoksi privatizacije
Godinama se već traži kvalitetna privatizacija hotelskih kuća koje trebaju biti nositelji kvalitete u turizmu. Samo u Primorsko-goranskoj županiji su tri najveće tvrtke još u vlasništvu države. Imperial Rab je dio u dionicama Rabljana, no drugi je dio već odavno trebao biti na tržištu koje bi “ubrizgalo” kvalitetu. U Liburnia riviera hotelima se ista priča ponavlja godinama - ako je u vlasništvu države - zašto još nema natječaja, kao ni za Jadran Crikvenicu, koji je posebna priča, komentira župan Z. Komadina.

No ono što je učinjeno - prodano Haludovo - jedan je od najlošijih primjera privatizacije i loših ugovora. Preprodaje se, uništava, zasposleni otpuštaju, premda ima načina i zakona koji nalažu da se imovina u određenom roku mora staviti u funkciju! Z. Komadina upozorio je na paradoks u privatizaciji, kada, primjerice, država ide privatizirati ono što nije još dobro pripremljeno -brodogradnju.

Tko će biti odgovoran
Nije trenutak (zbog svjetskog tržišta) i nije pripremljena privatizacija brodogradnje, pa je logično upitati se - tko će snositi odgovornost za lošu privatizaciju. Naime, tvrdi župan Z. Komadina, u Županiji smo već upozoravali da je bilo pravo vrijeme za privatizaciju 3. maja u trenutku kada su vozarine rasle i kada se knjiga ugovaranja brodova punila. Tada su odgovorni promijenili tu uspješnu upravu 3. maja.

Današnja bi uprava trebala odgovarati za praznu knjigu narudžbi. Nudili smo - Grad Rijeka i Županija ruku suradnje koja nikad nije prihvaćena.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije