Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nastavak na kubi

Kolumbijski mirovni pregovori počinju u listopadu u Norveškoj

Alejandro
05.09.2012.
u 07:32

Vlada želi okončati polustoljetni konflikt s ljevičarskom militantnom organizacijom FARC

Mirovni pregovori između kolumbijske vlade i ljevičarske militantne skupine FARC trebali bi početi u listopadu u Norveškoj, nakon čega će se nastaviti na Kubi, otkrio je kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos. Time bi se trebao okončati najdugotrajniji unutardržavni konflikt u Latinskoj Americi, koji traje još od 1964. godine, kada su pripadnici FARC-a (Kolumbijske revolucionarne oružane snage) započeli gerilsku borbu u džunglama.

>> Kolumbijski borbeni zrakoplov pao na teritorij FARC-a

FARC je u prošlosti u mirovnim pregovorima nametao teške uvjete, no Santos je uvjeren da će predstojeći biti uspješni.

− Ovaj je sporazum različit jer ne dolazi do teritorijalnih ustupaka, a ni vojne operacije neće biti zaustavljene. Različit je jer će se pregovori obavljati izvan Kolumbije − objasnio je Santos.

Još 1999. godine tadašnji je predsjednik Andres Pastrana, kako bi potaknuo pregovore, FARC-u kao utočište ustupio teritorij veličine Švicarske. Pobunjenici su to iskoristili za obučavanje boraca te gradnju 25 novih zrakoplovnih pisti i zatvora za taoce.

No, FARC je sada u manje zavidnom položaju − jako je oslabljen desetogodišnjom ofenzivom kolumbijske vojske, u kojoj je izgubio gotovo polovicu boraca. Unatoč tome još uvijek su aktivni, pa su tijekom proteklih nekoliko mjeseci zabilježeni napadi na naftnu i rudarsku infrastrukturu.

>> Nakon 12 godina pobunjenici oslobodili 10 talaca

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije