Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolinda Grabar-Kitarović:

'Svaka država ima pravo štititi svoje granice na način na koji oni odluče'

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/13
21.10.2015.
u 15:05

Slavni trener Ćiro Blažević predsjednici je na trgu poljubio ruku

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović pridružila se akciji Hrvatske gospodarske komore „Kupujmo hrvatsko“ te nakon obilaska štandova izlagača kazala kako je riječ o hvalevrijednoj izložbi hrvatskih proizvoda koji mogu biti konkurentni na europskom i svjetskom tržištu.

- Mislim da je obaveza svih nas, a posebno Hrvatske gospodarske komore, tako i mene osobno s obzirom da sam rekla da ću biti na čelu hrvatske gospodarske diplomacije raditi na marketingu proizvoda u svijetu te otvarati niše za kvalitetne hrvatske proizvode. Na taj način podržavamo i otvaranje novih radnih mjesta te rast gospodarstva. U ponedjeljak sam se vratila iz Kine gdje sam upravo o tome razgovarala s kineskim vodstvom. Nakon otvorenja podružnice Hrvatske gospodarske komore u Šangaju, nadam se da ćemo i to ogromno tržište više otvoriti za kvalitetne hrvatske proizvode - rekla je Grabar-Kitarović.

Ima li prostora da hrvatski proizvodi budu jeftiniji?

- Mislim da ima prostora, ali za to treba država, odnosno Vlada osigurati mogućnosti gospodarstvima da se rasterete što je moguće više fiskalnih i parafiskalnih nameta i da se daje što je moguće više poticaja u smislu rasterećenja malih gospodarstava, ali i većih poduzetničkih firmi. Njegovanje poduzetničkog duha je neophodno da bi država krenula naprijed jer jedino uz razvoj gospodarstva te malog, srednjeg i velikog poduzetništva možemo očekivati veći gospodarski rast i razvoj. Konkurentnost nije samo kvaliteta, nego i cijena, iako se vidi da se na tržištima, posebno u Kini otvaraju niše za biološki čiste i sigurne proizvode. Mislim da upravu tu Hrvatska može naći svoje prednosti i da može kvalitetom svojih proizvoda biti konkurenta u odnosu na proizvode drugih država - rekla je Grabar-Kitarović.

Na pitanje koliko može predsjednik učiniti, odgovorila je:

- Predsjednik, odnosno predsjednica može tu dosta napraviti upravo promicanjem hrvatskih proizvoda i hrvatskog gospodarstva u svijetu. To je ono što sam činila u Kini i mislim da smo postigli izvrsne političke dogovore. Naravno, sad je na Vladi da provede i da konkretno u okviru svoje izvršene vlasti napravi takve uvjete koji će omogućiti našim proizvodima da budu konkurentni i da kroz svoje poluge vlasti nastavi dalje suradnju s Kinom kako i se provelo u djelo činjenica da je Kina i više nego spremna pomoći Hrvatskoj upravo u marketingu naših proizvoda na njihovom tržištu.

Komentirala je i novonastalu situacija sa Slovenijom i slanjem vojske na granicu.

- Svaka država ima pravo štititi svoje granice na način na koji oni odluče. Naravno, nadam se da ćemo zadržati dijalog između dviju država. To ne treba promatrati kao akt protiv Hrvatske, jednostavno riječ je o provedbi šengenskih pravila i o zaštiti slovenskog teritorija. Međutim, ne smijemo dopustiti da to ni na koji način utječe na političke, bilateralne, i prijateljske odnose između Hrvatske i Slovenije, a niti na gospodarsku razmjenu, trgovinu i promet. Jednostavno moramo nastaviti razgovarati jer to je složen problem s kojim se suočavamo svi mi jednako, i ne možemo ga rješavati pojedinačno, nego na europskoj i svjetskoj razini - rekla je predsjednica.

Slavni trener Ćiro Blažević predsjednici je na trgu poljubio ruku, a okupljeni su je pozdravili.

>> Kolinda Grabar-Kitarović: Od Vlade tražim potpunu kontrolu državne granice

>> GONG: Građani imaju pravo znati kako će Predsjednica imenovati mandatara

Komentara 61

KA
kajinx
13:59 21.10.2015.

Sada će sa negativnim komentarima navaliti mrzitelji Hrvatske. To su: Jugonostalgičari, Komunisti, KOS-ovci, UDBA-ši, Oficiri JNA, Petokolonaši, Jugoudbaški nostalgičari i njihove potomci te naravno visoko obrazovane osobe sa diplomom Kumrovače škole.

Avatar guza guzic
guza guzic
14:02 21.10.2015.

Najpopularnia politicarka u republici Hrvatskoj od vremena Stjepana Radica,milanovic je obicna nula za nju,predsjednice imate mandat jos 9g 2 m Hrvati tako odlucili nemojte se obazirati na floskule o biranju u saboru.Uskoro ti sto bi birali u saboru idu u oporbu,a voda kmera nestaje sa politicke scene,sretno predsjednice.

EF
epic.flyer
14:07 21.10.2015.

Kolinda je zakon!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije