Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
revizija

Koliko točno trošite, kraljice?

'Queen Elizabeth II views bank notes during her visit to the Bank of England in central London.Photo: Press Association/PIXSELL'
Foto: Press Association/PIXSELL
1/4
09.02.2013.
u 19:05

Najbliži suradnici Elizabete II. morat će odgovarati na teška i neugodna pitanja Odbora za javne račune jer će država, odnosno porezni obveznici, sa 36,1 milijun funti ove godine financirati službene aktivnosti obitelji Windsor

Prvi put u povijesti monarhije, financije britanske kraljevske obitelji bit će podvrgnute detaljnom pregledu. Očekuje se da će kraljičini najbliži suradnici u javnosti morati odgovarati na teška i neugodna pitanja, poput onih na što točno odlazi novac i tko ga sve troši, odnosno koliko ljudi je u "tvrtki", kako nazivaju obitelj na čelu s Elizabetom II., pregledat će se njihovo poslovanje, ali morat će i dokazati da dobro rade svoj posao i da znaju, posebice u inozemstvu, prodavati svoj brend, samu "kraljevsku obitelj", piše britanski The Independent. Ove će godine Buckinghamska palača od poreznih obveznika dobiti 36,1 milijun funti (više od 321 milijun kuna) samo za sponzoriranje kraljičinih službenih dužnosti, a ovogodišnja svota uvećana je 16 posto u odnosu na prošlu godinu.

Strogi odbor

U podlozi novog odnosa prema kraljevskoj obitelji nedavno je promijenjeni zakon koji parlamentu daje dozvolu da nadgleda njihove financije. Već sad je jasno da Windsore čeka popriličan stres jer je za pregled financija zadužen Odbor za javne račune, tijelo parlamenta koje je dosad već u više navrata pročešljavalo javne financije te se vrlo strogo obračunalo s dužnosnicima i službenicima ako je bilo i najmanjeg dokaza da su sredstva krivo koristili.

Na čelu Odbora je bivša ministrica rada Margaret Hodge, a sljedećeg će mjeseca odlučiti koliki će biti opseg istrage trošenja novca. Revizori će, u skladu s ovlastima, pročešljati financijske knjige te pripremiti izvješće. Na osnovi tog izvješća, Odbor će odlučiti hoće li i koga pozvati da javno objasni i dokaže neke stavke. Izvori iz Odbora, piše The Independent, već sada kažu da je svjedočenje "vrlo, vrlo vjerojatno".

– Potpuno podržavam inicijativu – kazao je zastupnik laburista i član Odbora Austin Mitchell te dodao da o sankcijama ipak nema riječi: – Ne, nije riječ u zabadanju nosa u privatne stvari, već o tome da javnost dobije vrijednost za koju je dala novac.

Prodaju svoj brend

Iako to iz inozemstva ne mora tako izgledati na prvi pogled, uloga kraljevske obitelji mnogo je kompleksnija nego što se obično misli. Njezina uloga nije ceremonijalna. Među ostalim, sama je obitelj postala brend koji u Britaniju privlači i dalje velik broj turista, ali i "prodaje" državu u ekonomskom smislu pa tako donosi novac.

Stoga država želi da se više angažiraju – primjerice, da cijelu godinu otvore Buckinghamsku palaču, ali i druge dvorce u kojima borave. Uz novac od države, kraljevska obitelj ima i svoje, zamašne prihode. Oni u ovoj reviziji neće biti predmet istrage.

>> Vojvotkinja Kate: Neka moja mama bude kraljevska dadilja

Komentara 5

TO
Toni50
19:35 09.02.2013.

Bezobrazno pokvareno pitan je sam dvorac i porez na nekretninu te sluge i struja stoji više nogo cijeli Zagreb zaradi privredi godišnje !!!

BA
BabaZaba
19:36 09.02.2013.

Kraljica kao i vjerski velikani s puno prohtjeva a bez iakovih odgovornosti

Avatar Forrest Gump
Forrest Gump
19:44 09.02.2013.

Kralj je kralj dok narod u to vjeruje i želi plačati da ga ima...Amen..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije