Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPET U PRIRODI

Kod Mure u slobodu poletjele sove i škanjci

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
07.05.2021.
u 06:15

Zaštićene ptice iz oporavilišta vraćene u prirodu u Međimurju i Podravini

Na području Međimurske županije organizirano je prvo puštanje na slobodu nekoliko vrsta ptica zahvaljujući suradnji javne ustanove za zaštitu prirode Međimurska priroda s udrugom za zaštitu divljih životinja AWAP. Nakon oporavka u oporavilištu na lokaciji uz Muru poletjele su sove kukuvije, šumska sova i škanjci. Zoran Horvat, voditelj Centra za zbrinjavanje divljih životinja AWAP iz Kraja Gornjeg kod Zaprešića, vodio je puštanje ptica u suradnji s djelatnicima Međimurske prirode.

– Počeli smo raditi 2003. Godišnje primimo oko 800 životinja koje pokušavamo rehabilitirati i pustiti ih u prirodu. Većinu ih uspijemo spasiti. Najviše na oporavak pristižu ptice, uglavnom grabljivice, zatim sove i rode. Ptice koje su u prirodi najmnogobrojnije, kao što su kukuvije, male ušare, škanjci, u najvećem broju dolaze do nas. Dojave o ugroženim pticama dolaze preko javnih ustanova za zaštitu prirode, veterinarskih stanica i privatnih nalaznika. Životinje nam uglavnom dovoze nadzornici i čuvari prirode javnih ustanova. Kod prihvata ptice predsjednica udruge Ingeborg Bata, ujedno i veterinarka, pregleda pticu, određuje treba li liječenje, operacija ili drugi postupak s pticom. Nakon veterinarskog pregleda ptica dolazi u oporavilište gdje se ponovo uspostavlja letna kondicija te se one vraćaju u formu uz dobro hranjenje. Ako se radi o mladim pticama koje su došle do oporavilišta kao bebe, pokušavamo ih naučiti na plijen koji će morati same loviti. Kad su ptice oporavljene, vraćaju se u svoja staništa gdje će se brzo vratiti svom prirodnom okruženju – kaže Horvat. U godinu dana na slobodu puste oko 70 posto primljenih ptica.

Od početka godine Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije i AWAP uspješno su proveli akciju spašavanja, zbrinjavanja i vraćanja u prirodu sedam rehabilitiranih jedinki ptica, od kojih šest pripada strogo zaštićenim vrstama.

Među njima je i orao štekavac koji je pronađen ozlijeđen. Nakon deset mjeseci rehabilitacije bio je spreman za povratak u prirodu. Populacija te ptice u Hrvatskoj se procjenjuje na 150 parova pa je to vraćanje u prirodu, kažu stručnjaci, bilo od velike važnosti za održavanje stabilne populacije najvećeg europskog orla.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije